Lukasenka: Fehéroroszország és Oroszország közös katonai csoportot hoz létre

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő hétfőn bejelentette, hogy Fehéroroszország és Oroszország közös katonai munkacsoportot állít fel válaszul az ország nyugati határain tapasztalható feszültség súlyosbodására – jelentette hétfőn a Belta állami hírügynökség.

2022. október 10., 16:38

Szerző:

Lukasenka elmondta, hogy a két ország regionális katonai csoportot fog bevetni, és két nappal ezelőtt megkezdték az erők összevonását, nyilvánvalóan a Krímhez vezető hídon történt robbanást követően. A fehérorosz elnök egy biztonsági tanácskozáson korábban azt mondta, hogy Ukrajna akarja megtámadni Fehéroroszországot.

Az orosz erők február 24-én Fehéroroszország területéről is benyomultak Ukrajna északi részére, ahonnan azonban tavasszal visszavonultak, és Oroszország a kelet-ukrajnai hadműveletekre helyezte át a hangsúlyt.

(Kiemelt kép: Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök közös sajtótájékoztatója 2022. február 18-án Moszvában. Fotó: Eyepress/AFP)

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve.