Legalább 22 embert lőtt le egy férfi Lewistonban, több száz rendőr keresi

A Lewistonban élőket arra kérték, hogy zárkózzanak be, a mentális problémákkal küzdő volt katona feltehetően még az utcán van.

2023. október 26., 07:36

Szerző:

Legalább huszonkét ember meghalt, és ötvennél is többen megsebesültek az amerikai Maine állambeli Lewistonban történt lövöldözésben szerdán este.  Maine állam rendőrsége az X közösségi platformon arra kérte az embereket, hogy maradjanak az otthonaikban, zárt ajtók mögött, mert „aktív lövöldöző van Lewistonban” – írja a CNN.

A hivatalos közlés szerint áldozatok szinte minden korosztályból voltak, idősek és tizenéves fiatalok egyaránt.

A rendőrség helyi idő szerint késő esti sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a gyanúsított, a 40 éves Robert Card tartózkodási helyét nem ismerik, több száz rendőr keresi, a járművét már megtalálták. Szakmája miatt a férfi gyakorlott a fegyverhasználatban, és tagja volt a fegyveres erőknek tartalékos katonaként. Egyes jelentések szerint mentális problémákkal küzdött.

A lövöldöző szerda este több helyszínen, egy étteremben és egy bowling-teremnél nyitott tüzet, az előzetes vizsgálat szerint egy gépkarabélyból.

A hatóság fotót is megjelentetett a férfiról, aki a képen egy barna pulóvert, utcai ruhát visel, és kezében fegyverrel látható.

Helyi idő szerint éjfél körül – a hírtelevíziók élő közvetítése szerint – a nyomozók Lewiston város kórházánál nagy számban jelentek meg. A lövöldözés áldozatait is ebbe az egészségügyi intézménybe vitték. Maine tisztviselői szerint több száz rendőr dolgozik az államban Card felkutatásán.

Lewiston város az Egyesült Államok északkeleti részén fekvő Maine államban található, 36 ezres kisváros.

(Kiemelt kép: Androscoggin County Sheriff's Office / AFP)