Halálos lövöldözés történt egy teheráni nagykövetségen

Egy ismeretlen fegyveres tüzet nyitott Azerbajdzsán teheráni nagykövetségére. A lövöldözés sorá két ember megsérült, valamint egy meghalt.

2023. január 27., 10:35

Szerző:

Egy biztonsági őr meghalt, ketten megsebesültek pénteken Azerbajdzsán teheráni nagykövetségénél, miután egy ismeretlen fegyveres tüzet nyitott az épületet őrző biztonsági szolgálat embereire. A tüzet viszonozták, a támadót őrizetbe vették – közölte az azeri külügyminisztérium.

A támadó áttört a biztonsági kordonon, és egy kalasnyikov gépkarabéllyal lelőtte a biztonsági szolgálat vezetőjét. A tűzpárbajban megsebesült két biztonsági őr állapota stabil – tették hozzá a közleményben.

A teheráni rendőrség közölte, hogy az azóta őrizetbe vett támadó két gyermekével együtt ment a nagykövetséghez, tettét pedig „családi, illetve személyes” okokból követte el. Részletekről egyelőre nem számoltak be.

Tavaly Azerbajdzsán londoni és párizsi nagykövetségét is támadás érte, de akkor az elkövetők fegyvertelenek voltak.

Az azeri Irán második legnépesebb nemzetisége, a 82 milliós országban több mint 10 millióan élnek a tagjai közül.

Azerbajdzsán az Irán egyik régiós riválisának számító Törökország szövetségese. Teherán többször adott hangot azon aggodalmának, hogy az Azerbajdzsán legnagyobb fegyverszállítójának számító Izrael azeri területről hajtana végre támadást Irán ellen.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: VANO SHLAMOV / AFP)

Tegnap 19:19

A jelenlegi amerikai kurzust Moszkva nemcsak a maga, de a világ számára is fő kockázatforrásnak tekinti, és fel szándékozik számolni Washington „dominanciájának maradványait” – hirdette meg Oroszország módosított külpolitikai koncepciója, amelyet pénteken hagyott jóvá Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A norvég fővárosban mintegy 800 kilogramm kokaint talált a rendőrség gyümölcsök közé rejtve, a skandináv országban korábban még soha nem bukkantak ilyen nagy mennyiségű szállítmányra – közölték a helyi hatóságok pénteken.