Négy londoni zsidó iskola bezárt a tervezett Hamász-párti tüntetések miatt

A diákokat felszólították, hogy maradjanak otthon, miután a Hamász volt vezetője péntekre utcai tüntetésekre hívta a muszlimokat.

2023. október 13., 16:35

Szerző:

Négy észak-londoni zsidó iskolát zártak be pénteken, az antiszemitizmus növekedése miatt féltik a gyerekek biztonságát – írja az Independent.

Az iskolák a palesztinok támogatására szervezett utcai tüntetésektől tartanak, amelyeket a Gázai övezet izraeli légicsapásai miatt hirdettek meg. A Hamász egykori vezetője péntekre tüntetésekre szólított fel az egész muszlim világban.

A Colindale-i Ateres Beis Yaakov Általános Iskola, az Edgware-i Torah Vodaas Általános Iskola és a Neasden-i Menorah High School csütörtökön közölte a szülőkkel, hogy hétfőig nem nyitnak ki újra.

A Sky News szerint egy negyedik iskola is bezárt pénteken.

A 389 diákot oktató állami középiskola, a Menorah High School for Girls igazgatója elmondta, hogy a döntést „a péntekre tervezett tüntetésekre való tekintettel” hozták meg.

A BBC beszámolója szerint Esther Pearlman ezt a szülőknek mondta: „Kérem, legyenek tisztában azzal, hogy erre a nehéz döntésre az utcai erőszak kockázata miatt került sor”.

Az iskolák azt tanácsolták a zsidó tanulóknak, hogy az utcai támadásoktól veszélye miatt álcázzák egyenruhájukat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: JULIEN DE ROSA / AFP)