Litvánia emelte hadkészültségi szintjét

Litvánia megemelte hadserege egy részének készültségi szintjét a lengyelországi rakétabecsapódás nyomán.

2022. november 16., 18:47

Szerző:

Valdemaras Rupsys litván vezérkari főnök szóvivője szerdán a BNS helyi hírügynökségnek nyilatkozva közölte, hogy az utasítás a légvédelmi erőkre vonatkozik. Mint mondta, ezzel le tudnak faragni a reakcióidőből, hogy a lehetséges veszélyekre válaszolni tudjanak és a kitűzött feladatokat teljesíthessék. 

A balti ország emellett jövőre megemeli védelmi kiadásait is. A vilniusi kormány szerdán módosította a 2023-as költségvetés tervezetét, lehetővé téve a védelmi kiadásoknak a bruttó hazai össztermék (GDP) három százalékára történő emelését. A többletkiadásokat hitelfelvételekből fedeznék – ismertette Gintare Skaiste litván pénzügyminiszter. Ennek előfeltétele viszont, hogy a költségvetési hiány ne haladja meg a GDP 4,9 százalékát. 

Litvánia tavasszal, Oroszország ukrajnai háborúja hatására döntött arról, hogy jelentősen, a korábbi 2,05-ről a GDP 2,52 százalékára növeli védelmi kiadásait. Az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi területtel és a Moszkvával szövetséges Fehéroroszországgal határos balti állam eredetileg mintegy 1,2 milliárd eurót (493 milliárd forint) tervezett védelmi célokra költeni az idén.

(Száz német katonai járművet szállítanak Litvániába 2022. március 1-jén, a NATO keleti részének megerősítésére. Fotó: Eyepress News/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.