Sokkal súlyosabb lehet a líbiai árvízkatasztrófa, mint eddig gondoltuk

A CNN immár 2000 halálesetről és 10 000 eltűntről ír a pusztító líbiai árvíz kapcsán.

2023. szeptember 12., 18:30

Szerző:

A CNN szerint legalább 10 000 eltűntet és 2000 halottat tartanak nyilván a Líbia északkeleti részére szeptember 11-én lecsapó árvíz után. A Daniel nevű vihar által lezúdított, iszonyatos mennyiségű víz súlya alatt két gát is összeomlott, a folyók pedig városokat és falvakat öntöttek el.

Tamer Ramadan a Nemzetközi Vöröskereszt és Nemzetközi Vörös Félhold líbiai delegációjának vezetője hétfői sajtótájékoztatóján adta meg a nemzetközi média számára az eltűntek számát. A helyzet Derna városában a legsúlyosabb: itt egyedül 6000 eltűntet tartanak jelenleg számon – erről már Líbia keleti részén működő adminisztráció felelőse, Otman Abduldzsalil beszélt, aki

a líbiai Al-Maszar tévének kijelentette, „a helyzet katasztrofális.”

A helyszínen önkéntes orvosok, egyikük, Anasz Bargati beszámolója szerint a városban teljes negyedek lettek egyenlővé a földdel, a dernai kórházak már nem működnek, elsősegélyt pedig a helyszínen senki sem tud nyújtani a sérülteknek. A halottak pedig az utcákon hevernek, miután már a halottasházak sem tudnak működni, ezzel jelentős járványveszélyt okozva.

A Daniel-vihar a klímaválság egyik legjelentősebb katasztrófákat hozó évében így Görögország után újabb országban okozott felmérhetetlen károkat. A klímaváltozás hatásának különösen kitett Líbiát ráadásul a 2012 óta tartó, súlyos polgárháború miatt infrastruktúrája teljes leromlása is sújtja, ez a magyarázata annak is, hogy a gátak nem bírták ki a szupervihart.

(Kiemelt kép: a szeptember 11-i árvíz utáni látkép a líbiai Dernában, 2023. szeptember 12-én. Fotó: AFP)