Libanon szerint 180 ezer menekültet fogadna vissza tőlük Szíria

Iszám Serafeddin közölte, hogy javaslatot tett egy háromoldalú bizottság megalakítására az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezetőjével és Szíriával, de a javaslatot a bizonytalan szíriai helyzet miatt elutasították.

2023. augusztus 1., 19:36

Szerző:

Szíria hajlandó visszafogadni 180 ezer menekültet Libanonból első lépésben - jelentette be kedden Iszám Serafeddin libanoni menekültügyi miniszter.

Megegyeztünk a szíriai kormánnyal, hogy biztonságosan oldjuk meg a menekültválságot - idézte a minisztert az El Nasra libanoni hírportál.
„Kölcsönös a bizalom a szíriai féllel, és tavaly megszületett a megállapodás iránti elkötelezettség a menekültek biztonságos visszatérésére vonatkozóan” - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy több befogadóközpont áll készen a menekültek befogadására és ellátására, ebben egyebek között az egészségügyi ellátás és az oktatás is benne van.

Iszám Serafeddin közölte, hogy javaslatot tett egy háromoldalú bizottság megalakítására az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezetőjével és Szíriával, de a javaslatot a bizonytalan szíriai helyzet miatt elutasították.

Az UNHCR jelentése szerint egy főre és egy négyzetméterre számolva Libanon fogadta be a világon a legtöbb menekültet.

A libanoni kormány által közzétett statisztikai adatok szerint mintegy kétmillió szíriai menekült él a több mint 5,5 millió lakosú Libanonban.

A libanoni kormány ragaszkodik a menekültek visszatéréséhez Szíriába, miután az ország évtizedek óta a legsúlyosabb társadalmi-gazdasági válságát szenvedi el, és nem képes már ellátni a menekülteket.

(Kiemelt kép: a libanoni hadsereg egy korábbi felvétele egy túlzsúfolt menekültcsónakról a Földközi-tengeren. Fotó: Libanoni hadsereg / AFP)

18:12

Kaució bevezetését kezdeményezi az Európai Bizottságnál az ukrán gabonaszállításokkal kapcsolatban a négy visegrádi ország, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia – jelentette be Marek Vyborny cseh mezőgazdasági miniszter kedden.

16:24

A szlovákiai választási kampányban terjesztett álhírek miatt az Európai Bizottság súlyos pénzbüntetéssel sújthatja mindkét népszerű közösségi felületet. A digitális szolgáltatásokról szóló új uniós törvény alapján ugyanis a techcégeknek már szigorúbban kellene szűrniük a platformjaikon terjedő dezinformációkat.