Öten meghaltak a németországi vegyipari katasztrófában

Dioxin-, PCB- és furán-vegyületek kerülhettek a levegőbe. 

2021. július 29., 22:19

Szerző:

Két nappal a nyugat-németországi Leverkusenben történt robbanást követően további három holttestet találtak a romok alatt – közölte csütörtökön a német ügyészség és a kölni rendőrség. A baleset halottainak a száma ezzel ötre nőtt. Két embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván, az ügyészség ugyanakkor közölte, hogy nehéznek bizonyul a keresés, ugyanis az érintett terület csak korlátozottan megközelíthető, így drónokat kénytelenek bevetni. A robbanásban 31-en sérültek meg.

A tájékoztatás szerint a Chempark gyár szemétégető üzemében történt robbanást követően indított munkálatok a nyomozókkal történt egyeztetés nyomán a romeltakarításra fognak összpontosítani. Ezzel összhangban azonban tovább folyik az eltűntek utáni keresés, bár egyre kevesebb a remény, hogy túlélőket találnak. A német ügyészség gondatlan emberölés, illetve robbanás gondatlan előidézése gyanújával indított vizsgálatot.

Ahogy a keresési, úgy a robbanás okát feltárni hivatott nyomozási munkálatokat is hátráltatják a nehéz munkakörülmények. Az észak-rajna-vesztfáliai tartományi környezetvédelmi hivatal még nem tudta megállapítani, milyen vegyületek szóródtak szét a környéken a robbanást követő füstfelhővel. Egy előzetes értékelés szerint dioxin-, PCB- és furán-vegyületekről lehetett szó. A cég közölte, hogy a robbanást követő tűzben oldószeres tartályok kaptak lángra.

(Kiemelt kép: Fekete füstfelhő száll fel a Chempark nevű ipari park területéről a németországi Leverkusenben 2021. július 27-én. A robbanás oka ismeretlen, a lakosokat arra kérték, hogy maradjanak otthon és zárják be az ajtókat és az ablakokat. Fotó: Mirko Wolf / DPA / AFP)