Letartóztattak egy újságírót, mert egy közmondással bírálta Erdogant

Akár 4 éves börtönbüntetést is kaphat.

2022. január 22., 19:37

Szerző:

Előzetes letartóztatásba került Törökországban Sedef Kabas, a hazájában jól ismert tévés újságíró – írta a hvg. Sedefet azért vették őrizetbe, mert pénteken egy műsorban és Twitteren is egy török közmondással utalt Erdogan elnökre: ha az ökör bemegy a palotába, attól nem lesz belőle király, de a palota istállóvá válik („Öküz saraya çıkınca kral olmaz. Ama saray ahır olur.”)

Az újságírót szombat hajlani kettőkor vitték be az isztambuli rendőrségre, majd a városi bíróságra. A vád szerint megsértette Recep Tayyip Erdogan tekintélyét, amiért ha elítélik, akár 1-4 éves börtönbüntetés is várhat rá. Erdogan elnöksége idején csaknem 13 ezer hasonló ügyben született elmarasztaló ítélet.

(Kiemelt kép: Anadolu | Murat Cetimuhur)

Tegnap 19:44

Fico egy, a várható koalíciós tárgyalások során szem előtt tartott prioritásaikat tudakoló újságírói kérdésre adott válaszában árulta el, mire lehet  számítani tőle. 

Tegnap 19:00

Az Európai Bizottság elfogadja és tiszteletben tartja a szlovákiai parlamenti választások eredményét. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a választásokat „példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte” – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az értékekért és az átláthatóságért felelős biztos vasárnap a közszolgálati Cseh Televíziónak adott interjúban.

Tegnap 18:32

Ötvennégy éves korában elhunyt Varga Veronika francia-magyar színésznő – tudatta családja vasárnap.

Tegnap 18:27

Érvénybe lépett vasárnap a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelmet szabályozó új megállapodás, amely a rendkívül heves vitákat szító egykori észak-írországi protokoll egyes előírásait enyhíti.