Letartóztattak egy színésznőt Iránban

Tarene Alidoszti legutóbb az egyik kivégzett tüntető miatt bírálta a nemzetközi szervezeteket, amiért azok hallgatnak az iráni vérontással kapcsolatban. 

2022. december 18., 08:08

Szerző:

„Hamis hírek terjesztéséért” letartóztatták Iránban Tarene Alidosztit, az Oscar-díjas Az Ügyfél című film főszereplőjét – írta a BBC. Az ország egyik legismertebb színésznője korábban a 8 millió követővel rendelkező Instagram-oldalán állt ki a hetek óta tartó tüntetések résztvevői mellett. A múlt héten a nemzetközi szervezeteket bírálva az egyik elítélt kivégzése ellen is tiltakozott, egy 38 éves férfit ugyanis azért ítéltek halálra, mert az egyik tüntetésen megsebesített egy rendőrt.

„Mohszen Sekarinak hívták. Minden olyan nemzetközi szervezet, amely figyeli ezt a vérontást, és nem tesz semmit, szégyen az emberiségre nézve”

– írta Tarene Alidoszti. A szeptember óta tartó iráni zavargásoknak több mint 400 halálos áldozata van.

Az IRNA állami hírügynökség Telegram-oldalán megjelent bejegyzés szerint a rendőrség azért tartóztatta le a színésznőt, mert állításait nem tudta dokumentumokkal igazolni.

A közelmúltban egyébként megszüntették Instagram-fiókját is.

Iránban Mahsza Amini 22 éves kurd nő halálát követően robbant ki országos tiltakozás. Aminit azért vette őrizetbe az iráni erkölcsrendészet, mert nem viselte az előírásoknak megfelelően a kötelező muszlim kendőt, majd fogva tartása alatt kómába esett és szeptember 13-án meghalt. Szemtanúk szerint a hatóságok megverték.

(Kiemelt képünk: Tarane Alidoszti iráni színésznő a 75. cannes-i filmfesztiválon a dél-franciaországi Cannes-ban 2022. május 25-én. Fotó: Antonin THUILLIER / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).