Letartóztatták az utolsó választást ellenőrző csoport vezetőjét Oroszoroszágban

A vádak szerint „nemkívánatos” nemzetközi szervezetekkel működött együtt az utolsó, függetlenként számontartott orosz szavazatfigyelő csapat vezetője, Grigorij Melkonjantszt. 

2023. augusztus 18., 16:29

Szerző:

A Golosz mozgalom elnökét őrizetbe vették, a Nyomozó Bizottság gyanúsítottként hallgatja ki. Lakásában házkutatást tartottak – számol be a 444. Ügyvédei szerint Grigorij Melkonjantsz pénteken jelent meg az egyik moszkvai kerületi bíróság előtt. Twitterre felkerült egy videó, amelyen a férfit rendőrök egy tárgyalóterembe kísérik. Legfeljebb hat év börtönt kaphat. 

A RIA Novosztyi hírügynökség úgy tudja, az elnökön túl 14 további csoporttagot céloztak a rajtaütésekkel.

A Politico szerint ezzel megszűnhet az utolsó, független orosz választást megfigyelő kampánycsoport. A szervezet 2000 óta működött, bemutatta a 2011-es választásokon elkövetett csalásokat, ez pedig tiltakozásokhoz vezetett. 2013-ban az orosz igazságügyi minisztérium „külföldi ügynököknek” minősítette őket. A Politico azt mondja, ez akció is része a Kreml demokratikus szervezetek ellen indított hajtóvadászatának. 

(Kiemelt képünkön: Grigorij Melkonyantst, a Golosz társelnökét (r) kísérik a Basmany bíróságon a bírósági meghallgatására Moszkvában 2023. augusztus 18-án. Fotó: Olekszija KURPJAJEVA / AFP)