Orosz kémeket fogtak Nagy-Britanniában

Három feltételezett oroszországi kémet tartóztattak le és emeltek ellenük vádat egy nagyszabású brit nemzetbiztonsági nyomozás során.

2023. augusztus 15., 14:43

Szerző:

A BBC információi szerint a két férfi és egy nő az orosz biztonsági szolgálatoknak kémkedtek.A vádlottakat, akik mindannyian bolgár állampolgárok, februárban vették őrizetbe, és azóta előzetes letartóztatásban vannak.

Azzal vádolják őket, hogy a megtévesztés szándékával birtokoltak hamis személyazonosító okmányokat, többek között útleveleket és személyi igazolványokat az Egyesült Királyság, Bulgária, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Horvátország, Szlovénia, Görögország és a Cseh Köztársaság illetékességi területéről.

A trió évek óta az Egyesült Királyságban él, különböző munkakörökben dolgoznak, és egy sor külvárosi ingatlanban laknak. Orlin Roussevnek van oroszországi üzleti múltja.Az Egyesült Királyságba 2009-ben költözött, és három évig pénzügyi szolgáltatások területén dolgozott műszaki munkakörben. Online LinkedIn-profilja szerint később egy olyan vállalkozás tulajdonosa volt, amely a hírszerzéssel, azaz a kommunikáció vagy az elektronikus jelek lehallgatásával foglalkozik. Roussev, akinek legutóbbi lakcíme egy tengerparti vendégház Great Yarmouthban, azt is állítja, hogy egykor a bolgár energiaügyi minisztérium tanácsadójaként tevékenykedett.

Bizer Dzsambazov Katrin Ivanova egy párt alkot, Harrow-ban éltek.

Dzsambazov kórházi sofőrként, Ivanova pedig online LinkedIn-profilja alapján egy egészségügyi magánvállalkozás laboratóriumi asszisztenseként dolgozott. A pár körülbelül egy évtizede költöztött az Egyesült Királyságba, és egy olyan közösségi szervezetet vezettek, amely bolgár embereknek segített beilleszkedni a brit társadalomba.

 

A három vádlottnak januárban kell bíróság elé állnia a londoni Old Bailey bíróságon. A vádakkal kapcsolatban még nem tettek vallomást.

A terrorelhárítással foglalkozó rendőrség nyilvánosan arról beszélt, hogy egyre több időt fordítanak az állami fenyegetés és kémkedés gyanújára, különösen Oroszországgal kapcsolatban.

Aggodalmukat az elmúlt évek hírhedt incidensei váltották ki, amelyek orosz hírszerzési műveletekkel kapcsolatosak az Egyesült Királyságban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP)