Lengyelország kicselezte Oroszországot a tengeri hajózásban

Megnyitották szombaton az észak-lengyelországi városokat a Balti-tengertől elválasztó Visztula-turzáson vágott csatornát, a stratégiainak minősített beruházás orosz ellenőrzés nélkül hajózható útvonalat nyit a kelet-lengyelországi térség számára.

2022. szeptember 17., 16:43

Szerző:

Az ünnepségen Andrzej Duda elnök, Mateusz Morawiecki Lengyelország kormányfője, Mariusz Blaszczak kormányfőhelyettes és nemzetvédelmi miniszter, valamint Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt elnöke is részt vett.

A csatorna mintegy száz kilométerrel rövidíti meg az utat a Balti-tenger és a Visztula-turzástól délre elterülő Visztula-öböl partján fekvő települések között.

A mintegy 96 kilométer hosszú turzás Gdansk kikötővárostól az Oroszországhoz tartozó exklávéig, a Kalinyingrádi területig nyúlik.

Az átadási ünnepséget annak a napnak az évfordulójára időzítették, amelyen 1939-ben, a második világháborúban a Szovjetunió megtámadta Lengyelországot. Andrzej Duda jelképesnek nevezte a dátumot. Kiemelte: eddig a Visztula-öblöt nem lehetett megközelíteni orosz hajózási engedély nélkül.

Ezzel arra utalt, hogy a Visztula-öböl déli partjánál fekvő Elblag város kikötőjét eddig csak az orosz Baltyijszk városnál lévő keskeny szoroson át, vagyis a kalinyingrádi orosz felségvizeken keresztül lehetett megközelíteni.

A szovjet támadás 83. évfordulójára utalt beszédében Mateusz Morawiecki kormányfő is. "Ma megtörjük a minket a Szovjetunióhoz, majd az Orosz Föderációhoz fűző függőség utolsó kötelékeit" - fogalmazott.

Jaroslaw Kaczynski pedig rámutatott: a beruházás révén Elblag a negyedik legfontosabb lengyel kikötővé válhat, gazdasági impulzust adva az egész északkelet-lengyelországi térségnek. „Elsősorban azonban abban bízom, hogy ez újabb lépés ahhoz (...), hogy Lengyelország valóban független, szuverén, erős, tekintélyes állam legyen” – jelentette ki a pártelnök.

A Visztula-turzás földnyelvét átvágó csatorna megépítése a 15. század óta többször is felvetődött, a terveknek általában geopolitikai hátterük volt. Többek között Báthory István erdélyi fejedelem is mérlegelte az építkezést, hogy hátrányos helyzetbe hozza a vele szembeszegülő Gdansk szabadvárosát.

A csatornát végül 2019-ben kezdték el megépíteni, a beruházásról szóló 2017-es törvény Lengyelország, valamint az Európai Unió keleti területeinek "új geopolitikai helyzetére" is hivatkozott, Ukrajna 2014-es orosz megtámadására utalva.

A 992 millió zlotyt (85,2 milliárd forint) érő beruházás keretében a Visztula-turzáson egy 1,3 kilométer hosszú és 5 méter mély zsilipes csatornát létesítettek, melyen már vasárnaptól közlekedhetnek a hajók. Jövőre még tovább mélyítik a hajózható utat a Visztula-öblön, valamint korszerűsítik az elblagi kikötőhöz vezető Elblag folyó infrastruktúráját. Az összesen több mint 1,9 milliárd zlotys (163,2 milliárd forintos) beruházás ezt követően a 4,5 méter merülésű tengeri hajók számára is használható lesz mintegy 23 kilométer hosszú útvonalon.

(Kiemelt kép: Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke a sajtó képviselőivel beszél Brüsszelben, 2021. május 24-én. Fotó: Francisco Seco / Pool/AFP)

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.

Az Oroszországból érkező beutazások megugrása miatt Finnország pénteken nulla órától lezárja határait az európai Schengen-övezetre érvényes vízummal rendelkező orosz állampolgárok előtt – jelentette be a helsinki kormány.