Lengyel kisebbség bebörtönzött vezetője miatt tüntettek az újságírók Varsóban

Fél éve van börtönben a lengyel újságíró. 

2021. szeptember 27., 15:10

Szerző:

Egy Belaruszban bebörtönzött lengyel újságíró, Adrzej Poczobut szabadon engedéséért szerveztek tüntetést lengyel újságírók Varsóban.

Márciusban vették őrizetbe a lengyel kisebbség újabb képviselőjét, Andrzej Poczobut újságírót, nem hivatalos értesülések szerint a fehéroroszországi hatóságok Poczobutot a nemzetiségek közötti gyűlölet szításával vádolták meg, amiért hosszú szabadságvesztés is járhat.

A Belaruszban élő lengyel közösség vezetőjének támogatására megjelent jogvédők, politikusok, ellenzéki és civil aktivisták a belarusz vezetés diktatórikus módszerei ellen általában is tiltakoztak a lengyel főváros központjában.

A tüntetés vezető szónóka a Gazeta Wyborcza főszerkesztője, Adam Michnik volt. Úgy fogalmazott, hogy „Aljakszandr Lukasenka egy borzasztó útra lépett, Hitler és Sztálin útját járja, azokét, akik meggyilkoltatták nemzetük legjavát. Ő a maga részéről mélyen hisz abban, hogy Adrzej győztesen fog kikerülni ebből, és a szabad és független Belarusz is győzni fog végül.”

A varsói kultúrpalota homlokzatára kivetített arckép alatt sokan összegyűltek az emigráns belarusz ellenzékiek közül is. A belarusz ellenzék Litvániába menekült vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja levélben mondott köszönetet a szombat esti varsói tüntetés résztvevőinek. Poczobutot Hrodnában tartóztatták le fél évvel ezelőtt, és még mindig börtönben van.

(Kiemelt kép illusztráció Fotó: Koshu Kunii / unsplash)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.