Lelépett a meggazdagodott Hamász-parancsnokság egy része, szétesőben a szervezet

Az Euronews információ szerint a Hamász vezetése szétesőben van Gázában, miután a politikai elit egy része meggazdagodott és luxuséletet él a Közel-Kelet biztonságos helyein. A Gázában maradt Hamász a város alatti alagút-kereskedelemből keresi meg magát. 

2023. november 9., 16:42

Szerző:

A magát Abu Mohammednek nevező helyi parancsnok a Telegramon azt írta, hogy „Haniyeh és Sinwar elpusztított minket”. Szerinte

sok Gázában rekedt hamászos érzi úgy, hogy a vezetőik belerángatták őket a háborúba, majd cserben hagyták őket, a város pedig porig fog pusztulni 

– írja az euronews. A parancsok úgy tudja, hogy a csapatokkal eredetileg ismertetett műveleti terv csak néhány izraeli katona elrablásáról szólt, de a Hamász helyi vezetői megváltoztatták a parancsot, és utasítást adtak a mészárlás lefolytatására, ami végül meg is történt. A parancsnok megemlíti azt is, hogy

Haniyeh és más vezetők pompában élnek külföldön, miközben a nép pár szem datolyán és csekély olívaolajon tartja el magát. A helyi parancsnoki rendszer szétesőben van Izrael csapásai alatt. 

A parancsnok emellett kijelentette,azt is  hogy megszakadt a kapcsolat a Hamász politikai irodájával is (Katar), mondván: „Nem tudjuk, milyen irányba menjünk tovább. Nem tudjuk, melyik utat válasszuk. Elpusztítottak minket.” 

Az elmúlt 8 napban likvidálták a rakétavédelem, a felderítés, a lőszerellátás és a tüzérség parancsnokait, elvágták a kommunikációs láncolatokat, és káosz uralkodik az alakulatok összehangolásában. Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter is a Hamász vezetése és a terroristacsoport alsóbb szintjei közötti kapcsolat megtöréséről beszélt a közelmúltban, mondván, hogy

a Sinwar teljesen elszakadt a szervezet többi tagjától, és a Hamász parancsnoki struktúrája összeomlik.

Míg Gáza közel egymillió lakosa kényszerült elhagyni a háború miatt, a Hamász legfelsőbb vezetői és családjaik meggazdagodtak és- virágzik az „alagút-kereskedelem” – írja a lap. A Hamász vezetése egymilliárd dollárra becsült befektetési portfóliót irányít, és tőkealapokkal rendelkezik Szudánban, Törökországban, Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben, Algériában és Egyiptomban. A Hamász 20 százalékos adót vet ki az Egyiptomból az övezetbe alagutakon keresztül becsempészett árukra, amiből évente 450 millió dollárt keres a gázai feketepiacokon. Ez a jövedelem nőni fog, ahogy a lakosság teljesen kifogy a készleteiből és a boltok végleg kiürülnek, így alapvető élelmiszerekhez is csak feketén lehet majd hozzájutni.

A terrorszervezet három vezető alakja milliárdos személyes vagyont halmozott fel.

A piramis tetején Ismail Haniyeh, a Hamász politikai hivatalának vezetője áll, akinek személyes vagyonát 4 milliárd dollárra becsülik.

Haniyeh Katar és Törökország között ingázik, de gyakran tesz látogatást Iránban és Libanonban. A személyi költségeire utalványozott teheráni forrást évente 100 millió dollárra becsülik. Haniyeh fia, Abdel Salamot a nemzetközi sportvilág ismert alakja, mint az ifjúsági sportokat felügyelő vezetőségi tag, aki egyben számos ingatlan tulajdonosa a Gázai övezet körül. Ezek értéke csillagászati lesz a város újjáépítésének során. A Haniyeh családnak betongyárakban, kőbányákban és zúzó létesítményekben, valamint betongyártó üzemekben is részesedése van. Ilyen értelemben számukra a háborús pusztítás aranybánya lesz. 

A Haniyeh-klán mellett említik Khaled Mashalt, a Hamász külföldi irodavezetőjét, aki szintén Katarban él. Mashal mellett szerepel helyettese, Musza Abu Marzouk, akik „eltérítették” a Gázai övezetnek szánt nemzetközi segélyalapokat és adományokat, amiből ingatlanportfóliókat szereztek Egyiptomban, Katarban és a Perzsa-öbölben. Abu Marzouk jelenleg t1z pénzügyekkel foglalkozó nagyvállalatot irányít.

(Kiemelt képünkön: Az izraeli hadsereg által 2023. november 3-án kiadott felvételen egy izraeli katona egy alagút bejáratát ellenőrzi, amelyet a palesztin Hamász mozgalom használ a Gázai övezetben, miközben az izraeli erők és a Hamász közötti harcok folytatódnak. Fotó: Izraeli hadsereg / AFP)