Lehet, hogy francia üzemanyag is jön Paksra

A kormány határozati javaslata szerint a korábbitól eltérő gyártótól származó üzemanyag felhasználásra is sor kerülhet, a hvg.hu szerint a francia Framatome nukleáris vállalat a befutók között lehet. 

2023. november 20., 18:48

Szerző:

Változtat a kormány a 2015-ös kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikájáról szóló javaslatán, amely szerint  „új körülmény, hogy az atomerőműben további, különösen a meghosszabbított üzemideje alatt új, alternatív, korábbitól eltérő gyártótól származó üzemanyag felhasználására is sor kerülhet” – vette észre a hvg.hu.

A portál emlékeztetett, hogy a francia Framatome és a magyar Energiaügyi Minisztérium szeptember 12-én egyetértési megállapodást írt alá, amelyben többek között az üzemanyagellátás, az ahhoz kapcsolódó nukleáris anyagok és a hosszú távú üzemeltetésről is szó esett. 

A Telex szerint Orbán Viktor szeptember 10-én arról beszélt, a kormány célja az energetikai önellátás, ennek része, hogy Paks orosz helyett francia üzemanyaggal menjen. Konkoly Norbert, Magyarország oroszországi nagykövete másnap ezt cáfolta.

(Kiemelt képünk illusztráció: teherautók és kotrógépek dolgoznak a Paksi Atomerőmű területén az új Paks II. építési munkálatainak előkészítésén 2022. szeptember 10-én. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)