Legalizáltak egy zsebszerződéssel kötött ingatlanügyletet Jeruzsálem óvárosában

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta egy zsidó ultraortodox szervezet görög ortodox egyházzal kötött ingatlanügyleteit Jeruzsálem óvárosában – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál csütörtökön.

2022. június 9., 18:59

Szerző:

Az Ateret Kohanim nevű vallásos szervezet a legfelsőbb bíróság csütörtöki, végső döntése szerint legálisan szerzett meg Jeruzsálem keleti részén, az óvárosban található három ingatlant a görög ortodox egyháztól 2004-ben. Az 1970-es évek elején alapított szervezet a zsidó jelenlétet igyekszik bővíteni Kelet-Jeruzsálemben ingatlanok birtoklásával, elsősorban a muzulmán és a keresztény negyedben. 

A közel két évtizede, titokban megkötött alkuban 99 évre szerezték meg három épület bérleti jogát a görög ortodox egyháztól. Övék lett a Jaffa kapu közelében található két legjelentősebb épület, a Petra és az Imperial szálloda, valamint egy harmadik ház a muzulmán negyedben. A házban jelenleg egy muszlim család él. A tranzakció kiváltotta a palesztinok haragját, és a következő évben I. Iréneusz pátriárka elbocsátásához is vezetett. 

A görög ortodox egyház pert indított az Ateret Kohanim ellen, azt állítva, hogy az ingatlanokat illegálisan és az engedélye nélkül, megvesztegetéssel szerezte meg. A görög ortodox egyház ügyvédje, Aszaad Mazavi tisztességtelennek bélyegezte a csütörtöki bírósági határozatot, s nagyon szomorú napként jellemezte az ítélethirdetés napját. 

„A szélsőségesek egy csoportjáról beszélünk, akik el akarják venni az ingatlanokat az egyházaktól, meg akarják változtatni az óváros jellegét, és be akarnak vonulni a keresztény területekre” – mondta Mazavi. „Sajnos, sikerrel járnak” – tette hozzá.

2005-ben az adásvétel napvilágra kerülésekor a görög ortodox egyházban példátlan vihar tört ki, amely az akkori pátriárka, Iréneusz bukásához vezetett. Iréneusz azonban nem törődött bele az elbocsátásába, és azóta is a jeruzsálemi patriarchátus épületében tartózkodik. 

Utóda, III. Teofil jogi csatát indított az Ateret Kohanim ellen, hogy megkísérelje felmondani a megállapodásokat. Az egyház ügyvédjei a bíróságon többek között azt állították, hogy ezek az ügyletek részei voltak a patriarchátust akkoriban átható korrupciónak, és hogy az eladásokért az Ateret Kohanim kenőpénzt fizetett a patriarchátus alkalmazottainak. 

Vádjaikat azonban nem tudták kellőképpen bizonyítani, ezért a bíróság több szinten is elutasította, és jóváhagyta az ingatlanügyletet. A szálloda vezetése és a palesztin család védett bérlőknek számít, de a döntés után az Ateret Kohanim várhatóan eljárást indít kilakoltatásukért az ingatlanokból. 

Jeruzsálemben a görög ortodox egyház a legnagyobb és a leggazdagabb, számos, évszázadok során szerzett ingatlannal rendelkezik.

(Kiemelt képünk: Ortodox keresztény hívők fakeresztet visznek, amint végigjárják Jézus Krisztus keresztútját a Szent Sír-bazilikához vezető Via Dolorosán, a jeruzsálemi Óvárosban nagypénteken, 2019. április 26-án. Az ortodox keresztény egyházak idén április 28-án ünneplik a húsvétvasárnapot. MTI/EPA/Atef Szafadi)