Legalább huszonegyen meghaltak egy buszbalesetben a kenyai-ugandai határon

Legalább 21-en meghaltak és további 49-en megsérültek egy buszbalesetben vasárnap Ugandában a kenyai határ közelében.

2023. január 8., 18:57

Szerző:

Huszonegy ember életét követelte vasárnap egy súlyos buszbaleset Ugandában, a kenyai határ közelében – közölte az ugandai rendőrség. 

A Lwakhakha határváros mellett történt szerencsétlenségnek 49 sérültje is volt. A buszsofőr feltehetően gyorshajtás miatt elvesztette uralmát járműve felett, letért az útról és egy parkoló teherautónak hajtott. A busz a kelet-ugandai Mbale városából a kenyai fővárosba, Nairobiba tartott. A halottak nagyrészt kenyai állampolgárok.

A mintegy 46 milliós afrikai országban évente százak vesztik életüket közúti balesetekben, amelyek oka rendszerint a gyorshajtás és a rosszul karban tartott járművek túlterhelése. A kampalai vezetés az ilyen jellegű halálos balesetek nagy száma miatt nemrég új intézkedéseket jelentett be, amelyek a közlekedés biztonságát hivatottak javítani.

(Kiemelt kép: A teherautóba ütközött busz roncsa Ugandában, a kenyai határ közelében 2023 január 8-án. Fotó: Nicholas Kajoba / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

 

 

21:06

A „barátságtalan államokhoz” kötődő külföldi tulajdon, köztük ukrán üzletemberek vagyontárgyainak államosításáról fogadott el pénteken határozatot az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím államtanácsa, a listán mintegy félezer objektum szerepel.

17:53

Januárban 53 éves mélypontra süllyedt Amerikában a munkanélküliségi ráta. A szabadidős- és vendéglátóipar 128 000 új munkahelyet teremtett, és ezzel az összes ágazat élére állt. Jelentősen bővült még a szakmai és üzleti szolgáltatások (82 000), a kormányzati szektor (74 000) és az egészségügy (58 000).