Lecsapott Japánra a Lan tájfun

A Lan, óránkénti 108 kilométeres sebességgel szerda reggelre éri el a Japán-tengert a meteorológusok szerint. 

2023. augusztus 15., 08:04

Szerző:

Háztartások tízezrei maradtak áram nélkül keddre virradóra Japán nyugati részén, miután lecsapott a szigetországra a Lan nevű tájfun.  Emellett több mint 800 járatot töröltek, a hatóságok pedig áradásokra és földcsuszamlásokra figyelmeztettek – jelentette az NHK japán közszolgálati televízió. A tájfun Vakajama prefektúránál, mintegy 400 kilométerre Tokiótól délnyugatra csapott le. 

Helyszíni beszámolók szerint mintegy 650-en rekedtek az Oszakai-öbölnél lévő Kanszaj nemzetközi repülőtéren, a járattörlések pedig több mint 50 ezer utast érintenek. A Lan, óránkénti 108 kilométeres sebességgel várhatóan északnyugat felé veszi az irányt, helyi idő szerint szerda reggelre éri el a Japán-tengert és észak felé indul – jelentette be a japán meteorológiai intézet. Augusztus elején a Khanun tájfun is lecsapott Japánra, a viharok és esők akkor halálos áldozatokat követeltek.

(Kiemelt képünkön: Emberek sétálnak az utcán, miközben a 7-es tájfun (Lan) Japán fő szigetét érte el Nagoya városában, Aichi prefektúrában 2023. augusztus 15-én. A Japán Meteorológiai Ügynökség szerint a 7-es számú tájfun hajnali 5 óra előtt landolt a Wakayama prefektúrában lévő Shionomisaki-fok közelében, és várhatóan átvonul Japán nyugati részén. A Kinki régió különböző részein a vasutak és a kereskedelmi létesítmények úgy döntöttek, hogy felfüggesztik vagy bezárják működésüket. Fotó: Koji Ito / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)