„Lázító gyermekkönyv” kiadása miatt ítéltek el öt logopédust Hongkongban

Egy hongkongi bíróság bűnösnek találta szerdán azt az öt logopédust, akit lázító gyermekkönyvek kiadásával vádoltak – derült ki egy hivatalos közleményből.

2022. szeptember 7., 18:57

Szerző:

A fiatal szakembereket, akik mind a hongkongi logopédus-szakszervezet tagjai, három olyan „lázító” gyerekkönyv kiadásával vádoltak, amelyek a vádirat szerint a „szeparatizmus eszméjét hirdették, és gyűlöletet, továbbá a kormánnyal szembeni ellenállást szították”. 

A könyvek egyike például olyan bárányok történetét meséli el, amelyeknek a falujára támadtak a farkasok, a bárányok azonban megadás és menekülés helyett szembe szállnak támadóikkal. 

A bíróság indoklásában úgy fogalmazott: mindhárom könyv lázító; nem csupán a szóhasználatuk, „hanem a szavak hatása révén is, amelyek elítélendő hatást idéznek elő a gyermekek fejében”. 

„Ami azt illeti, meggyőzik őket arról, hogy ők maguk (a gyerekek) a bárányok, a farkasok, akik bántani akarják őket, pedig a kínai és a hongkongi kormány” 

– írják. 

A 25 és 28 év közötti öt vádlott – név szerint Lorie Lai, Melody Yeung, Sidney Ng, Samuel Chan and Marco Fong – mindegyike ártatlannak vallotta magát, és sem tanúskodni, sem pedig további tanúkat beidézni nem kíván. 

A Reuters hírügynökség szerint a könyvek egyébként igaz történeteket mesélnek el, köztük a 2019-es demokráciapárti hongkongi tüntetéseket, vagy annak a 12 tüntetőnek a történetét, akik 2020-ban, az ezrek letartóztatásával végződő demonstráció-sorozatot követően motorcsónakkal próbáltak elszökni Hongkongból, de a kínai parti őrség elfogta őket. 

Anson Wong, a vádlott Sidney Ng védőügyvédje a tárgyaláson az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (UNHRC) egyik jelentését idézte, amelyben a szervezet arra szólítja fel a hatóságokat, hogy tartózkodjanak a biztonsági törvények alkalmazásától a lázadásról vagy lázításról szóló ügyekben, az ilyen törvények ugyanis „túlságosan tágan értelmezhetők”, valamint a törvény „önkényes alkalmazásának” adhatnak teret. 

A 2019-es tüntetések és a hongkongi nemzetbiztonsági törvény bevezetése óta nem volt még példa arra, hogy bírósági tárgyalásig jutott volna el olyan büntetőügy, amely lázító publikációkról szól. A vádlottak büntetését szombaton hirdetik ki.

(Kiemelt képünk illusztráció. A hongkongi rendőrség különleges egysége Wanchai kerületében 2022. június 30-án. Fotó: Peter PARKS / AFP)