Lapszemle – Le Monde: Magyarországon kivéreztetik a sajtószabadságot, hatalomközeli emberek felvásárolták a média egy részét

2020. július 27., 07:15

Szerző:

A nemzetközi média az elmúlt napokban kiemelkedő figyelmet szentelt Magyarországnak az Index hírportállal kapcsolatos fejlemények kapcsán. Az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál – sok más médiumhoz hasonlóan – a tömeges felmondást emelte ki beszámolója címében. Kitért arra is, hogy a Riporterek Határok Nélkül elnevezésű szervezet sajtószabadság-mutatója szerint Magyarország 180 ország közül a 89. helyet foglalja el, és az Európai Unió tagországai közül csak a 111. helyezett Bulgáriát előzi meg. A magyarok még a 23. helyen voltak, amikor az Orbán Viktor vezette Fidesz hatalomra került – jegyzi meg az EurActiv. 

Szintén ír általánosabban is a magyar médiahelyzetről az Index-üggyel összefüggésben a párizsi Le Monde. A lap úgy fogalmaz, hogy Magyarországon kivéreztetik a sajtószabadságot: Orbán hivatali ideje alatt alapvetően megváltozott az országban a médiakörnyezet, a közmédia a kormánypolitikát közvetíti, ezen felül pedig hatalomközeli emberek felvásárolták a magánmédia egy részét, miközben bizonyos kiadványok egyik napról a másikra eltűntek, mások kormánypárti szerkesztői irányvonalra tértek át.

 

A brüsszeli székhelyű Nemzetközi Sajtóintézet állásfoglalása szerint az Index ügye újabb csapást jelent, Orbán médiatérfoglalása folytatódik, mégpedig az EU csöndes áldásával. A magyar kormány – írja Scott Griffen, az intézet igazgatóhelyettese – nem folyamodik a média nyílt elnyomásához. Magyarországon nincsenek bebörtönzött újságírók, nincsenek drámai razziák a szerkesztőségekben, a sajtó elleni fizikai erőszak ritka. A Fidesz ennél sokkal kiszámítottabb, alattomosabb módját választja annak, hogy ellenőrzése alá vonja az információáramlást: először kiéheztetik a független médiát a piac kormányzati manipulálása révén, majd ha az meggyengült, akkor kényelmesen kormánybarát tulajdonosok kezére juttatják.

Ezek a tulajdonosok aztán megadják a végső döfést, kirúgják a szerkesztőket, és megváltoztatják a szerkesztési irányvonalat. Annak ellenére, hogy Magyarország agresszív módon bontotta le a médiaszabadságot az elmúlt tíz évben, és engedelmes kormánypárti médiabirodalmat hozott létre, az EU vajmi keveset tett annak érdekében, hogy megzabolázza azt a kormányt, amely sokkal inkább emlékeztet az autoriter Törökországra vagy Oroszországra, mint az európai demokratikus eszményekre – írja a Nemzetközi Sajtóintézet.  

 

A Politico című amerikai portál arról közöl cikket, hogy a kormánypárti média részéről ellene indított támadásokra panaszkodik Varga Zoltán, az Index versenytársának mondható 24.hu-t kiadó Centrál Médiacsoport tulajdonosa is. 

Skype-on adott nyilatkozatában Varga azt mondta, hogy most a 24.hu került a célkeresztbe, és a kormány által ellenőrzött média azt írja róla, nem fizet adót, rossz ember, rosszul fizeti az alkalmazottait. „Beavatkoznak a magánéletembe, és minden nap ott vagyok a tévében. Megpróbálnak sarokba szorítani, demotiválttá tenni az alkalmazottaimat, és rávenni őket a távozásra” – fogalmazott Varga. 

Úgy vélekedett, hogy az Indexnél először csak kevés változás lesz, még néhány kritikus hangú cikk is meg fog jelenni a kormányról. De ahogy közelednek majd a választások, az Indexet már a kormány fogja vezetni, és utasításba adja majd, hogy miről és hogyan írjon. Varga Zoltán teljesen bizonyos abban, hogy a történtek az Index függetlenségének végleges megszűntét jelentik, és ugyan marad még így is független média Magyarországon, az már sokkal kisebb lesz az eddiginél. 

 

Az Indexnél történtekre – mint az ismeretes – közvetlenül azután került sor, hogy Brüsszelben lezárult a felettébb ellentmondásosan értékelt EU-csúcs. Azon a tagállami vezetők egyezségre jutottak az uniós költségvetés hét évre szóló keretszámairól, valamint arról, hogy 750 milliárd eurós mentőcsomaggal igyekeznek kihúzni a kátyúból a járvány miatt válságba jutott európai gazdaságot. Kissé homályos megfogalmazásban ugyan, de kimondták azt is, hogy az uniós támogatások szabályszerű felhasználásának a védelme összefügg a jogállamiság tiszteletben tartásával.

A tekintélyes londoni Financial Times, amely brit földön az uniót talán a legalaposabban értő és átlátó orgánumnak számít, ezt a 750 milliárdos csomagot üdvözlendő precedensnek nevezi – még akkor is, ha annak egyes részletei aggályosak. A program precedenst jelent annyiban, hogy az EU közösen vesz fel nagy összegű kölcsönt, amivel az erősebb tagországok megsegítik a gyengéket. Az adósság visszafizetése érdekében pedig – emeli ki a Financial Times – a tagországok hajlamossá válhatnak arra, hogy kiterjedtebb adóztatási jogokat biztosítsanak az Európai Bizottságnak.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.