Rengett a föld Krétán: az emberek az utcára rohantak

A közepes erősségű földmozgást a sziget turisták által kedvelt részein is érezni lehetett.

2023. május 19., 07:12

Szerző:

Közepes, 5,1-es erősségű földrengés rázta meg csütörtök este Kréta szigetét. Az athéni földtani intézet közlése szerint a földmozgás helyi idő szerint valamivel este tíz óra előtt történt a déli Timbaki település térségében.

Szakértők szerint a földrengés fészke kilenc kilométeres mélységben volt. Sokan az utcára rohantak a házaikból, egyelőre nem érkezett jelentés sérültekről. A rengést a sziget turisták körében népszerű északi részén is érezni lehetett.

Kréta szigete északra található az afrikai és az eurázsiai tektonikus lemezek találkozásánál található mély óceáni ároktól. A tektonikai lemezek mozgása miatt gyakoriak a földmozgások a térségben.

 

Új-Kaledónai szigeteinél is erős földrengést észleltek

 

Erős, a Richter-skála szerint 7,8-as magnitúdójú földrengés rázta meg a Csendes-óceán déli térségét pénteken – írja a CNN az amerikai földtani intézet (USGS) jelentése alapján. Szökőárriasztást adtak ki Vanuatun, a Fidzsi-szigeteken és Új-Zélandon. A rengés epicentruma 38 kilométer mélyen volt a Fidzsi-szigetek, Vanuatu és Új-Kaledónia által határolt területen. A térségben szökőárriadót rendeltek el.

(Fotó: Kréta szigete/Pexels.com)

 

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.