Mostantól rubelben kell fizetni az orosz gázért

Putyin betart az általa barátságtalannak tartott országoknak.

2022. március 24., 14:13

Szerző:

A gázszállítások rubelben történő kifizetésének feltételeit tisztázni fogják az orosz gáz vásárlóival – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságírókkal.

„Az elnök tegnap utasítást adott rá, hogy egy héten belül dolgozzák ki a mechanizmust és teremtsék meg a feltételeket ahhoz, hogy a gázszállításért történő fizetés rubelben történhessen meg. Annak mértékében tudják majd kialakítani álláspontjukat a vásárlók, ahogy felveszik velük a kapcsolatot, és elmagyarázzák nekik a rubelben történő fizetés feltételeit" – mondta Peszkov.

Türelemre intett annak a kérdésnek a megválaszolásával, hogy vajon az európai vevők szerződésszegésnek tekintik-e a rubelben fizetésre történő áttérést. Közölte, hogy Moszkva megpróbálja megoldani a Belgrád számára a gázszerződések orosz rubelben történő kifizetésével kapcsolatban felmerülő problémákat, mert Szerbia, Bulgáriával ellentétben, nem barátságtalan ország. Peszkov szerint Szófia „kénytelen lesz rubelért gázt vásárolni, akár akarja, akár nem, akár tetszik neki, akár nem” – fogalmazott a szóvivő.

Korábban Aleksandar Vucic szerb elnök jelezte, hogy Oroszország döntése, miszerint a földgázszállításokért a továbbiakban rubelben kell fizetni, gondot jelent az országa számára.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán jelentette be, hogy Oroszország a barátságtalan országokkal áttér a rubelelszámolásra. Hozzátette, hogy Oroszország továbbra is szállít földgázt „a korábban megkötött szerződésekben rögzített árképzési elveknek megfelelő mennyiségben és áron”. Hangsúlyozta, hogy a változások csak a fizetés pénznemét érintik, és utasította a kormányt, hogy instruálja a Gazpromot a meglévő szerződések módosítására.

Putyin szerint a külföldi fogyasztóknak lehetőséget kell biztosítani a szükséges tranzakciók lebonyolítására, és világos, átlátható fizetési eljárást kell kialakítani számukra, beleértve a rubel vásárlását az orosz devizapiacon. A központi bankot és a kormányt az ügyletek ügymenetének egy héten belüli szabályozására utasította.

(Kiemelt képünk: Egy dolgozó ellenőrzi a vezetékrendszert az FGSZ Földgázszállító Zrt. vecsési üzemében 2017. január 10-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)