Középkori aranykincsre bukkant fémdetektorral egy holland történész

Páratlan, ezeréves középkori aranykincsre bukkant fémdetektor segítségével egy holland történész: a leletegyüttes négy arany fülbevalóból, két aranylevél csíkból és 39 ezüstpénzből áll, tájékoztatott a holland nemzeti régiségtár (Rijksmuseum van Oudheden) csütörtökön.

2023. március 9., 20:49

Szerző:

A 27 éves Lorenzo Ruijter elmondta: tízéves kora óta foglalkozik kincsvadászattal. A leletanyagot 2021-ben fedezte fel az észak-hollandiai Hoogwoudban.


„Nagyon különleges volt felfedezni valami ennyire értékeset, nem is igazán tudom leírni az érzést” – mondta a történész. „Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyesmire bukkanok” – tette hozzá. Ruijter megjegyezte: nagyon nehéz volt két évig titokban tartani a felfedezést.


Az elmúlt hónapokban a nemzeti régiségtár szakértői megtisztították és megvizsgálták a leleteket, és meghatározták azok korát. Kiderült, hogy a legfiatalabb érmét 1250 körül verték, így a kincset valószínűleg akkoriban ásták el. Az ékszerek már abban az időben is két évszázadosak voltak, így tulajdonosuk vélhetőleg nagy becsben tartotta őket.


„Az érett középkorból származó aranyékszerek rendkívüli ritkaságnak számítanak Hollandiában” – magyarázta a múzeum. Bár továbbra is rejtély, miért ásták el a kincset, a múzeum rámutatott, hogy a 13. század közepén háború dúlt Nyugat-Frízföld és a Holland régiók között, amelynek középpontja Hoogwoud volt.


Régészeti jelentőségére tekintettel Lorenzo Ruijter kiállításra kölcsönadta a kincset a múzeumnak, de hivatalosan továbbra is az ő tulajdonában marad.

(Kiemelt képünk illusztráció via Pixabay)