Közel 300 kilométeres falat húznak az afgán menekültek elé a török-iráni határon

A fal félkész állapotban van.

2021. augusztus 17., 14:40

Szerző:

295 kilométer hosszú falat épít Törökország az Iránnal közös határára, így tartóztatná fel az Afganisztánból érkező menedékkérőket az Erdogan vezette török kormány – írja a HVG. Az építkezés már júliusban elkezdődött, Hulusi Akar török védelmi miniszter pedig arról számolt be vasárnap, hogy eddig kicsit több mint a tervezett hossz fele, 150 kilométer készült el. Az eredeti tervek szerint elsődlegesen az embercsempészek és terroristák megállítása volt a cél a fallal, azonban az afganisztáni helyzet miatt más funkciója lett.

A hétvégén Recep Tayyip Erdogan török elnök is ellátogatott az épülő falhoz. A határőröknek mondott beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Törökország biztonsága érdekében minden ki- és belépést meg kell akadályozni. A fal egyik 5 kilométeres szakaszáról az AFP hírügynökség tett közzé videót:

 (Kiemelt kép: Munkagép dolgozik a török kormány által építtetett török-iráni határfal telepítésén a törökországi Van közelében 2021. augusztus 12-én. Fotó: Ozkan Bilgin / Anadolu/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.