Koszovó: Szerbia szerint is be kéne fejezni

Alekszandar Vucsics a tiltakozások leállítására szólította fel a koszovói szerbeket.

2022. december 28., 20:38

Szerző:

Alekszandar Vucsics szerb elnök a pristinai kormány elleni tiltakozások leállítására szólította fel a koszovói szerbeket, és arról biztosította őket, hogy nem lesz részük üldöztetésben tiltakozó akcióik miatt – közölte Petar Petkovics, a szerb kormány Koszovó ügyeivel foglalkozó hivatalának vezetője szerdán.

Biztosítékokat kaptunk az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól, hogy nem fognak üldözni vagy letartóztatni egyetlen koszovói szerbet sem, aki részt vett a tiltakozásokban és barikádok állításában – mondta egy sajtótájékoztatón Petkovics.

Koszovó, Szerbia déli tartománya 2008-ban egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét, de Szerbia és a koszovói szerbek nem ismerik el ezt, és továbbra is a Szerbia által kibocsátott rendszámtáblákat használják. Szerbia és Koszovó viszályában az Egyesült Államok és az Európai Unió próbál közvetíteni.

„Arra is garanciákat kaptunk, hogy a koszovói biztonsági erők nem fognak a szerb többségű észak-koszovói területekre belépni a Koszovóban állomásozó nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) parancsnokának és képviselőinek hozzájárulása nélkül” – mondta Petkovics.

Az észak-koszovói szerbek harmadik hete állítanak útblokádokat és barikádokat, tiltakozásul Dejan Pantics volt koszovói szerb rendőr letartóztatása miatt. Egyik fő követelésük, hogy Panticsot bocsássák szabadon. Az illetékes pristinai bíróság szóvivője szerdán közölte, hogy a volt rendőrt az ügyészség kérésére ki fogják engedni a fogdából, és házi őrizetbe fogják helyezni.

Petkovics azt is elmondta, hogy Alekszandar Vucsics szerb elnök a barikádok elbontására szólította fel az észak-koszovói szerbeket.

Vucsics és a koszovói szerbek képviselői szerda este a koszovói határ közelében találkozót tartanak, és bejelentik a barikádok elbontását – jelezte Petkovics.

Szerdán az Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió maximális önmérsékletre szólította fel a viszálykodó feleket.

 

(Kiemelt képünkön kamionokból épített barikád a koszovói Észak-Mitrovica bosnyák negyedében 2022. december 28-án. Fotó: Vudi Xhymshiti / Anadolu Agency via AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.