Koszovó hamarosan EU-s vízummentességet kap

A német külügyminiszter szerint Koszovó elvégezte a dolgát, most pedig Brüsszelen a sor.

2022. március 11., 10:50

Szerző:

Koszovó elvégezte a feladatát, most ideje, hogy az Európai Unió is elvégezze a sajátját, és biztosítsa a vízummentességet a koszovói állampolgárok számára, jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter Pristinában, a Koha Ditore című koszovói napilap pénteki beszámolója szerint.

Annalena Baerbock rámutatott, hogy a pristinai kormány megkezdte azokat a reformokat, amelyeket Brüsszel kért tőle, ezért megérdemli, hogy eltöröljék az állampolgáraival szembeni uniós vízumkényszert. A német külügyminiszter közölte: Németország számára nagyon fontos a Nyugat-Balkán stabilitása. Mint mondta, Németország a legnagyobb befektető és adományozó Koszovóban, és a kapcsolatok továbbfejleszthetők, írja az MTI.

Köszönetet mondott a koszovói kormánynak azért, hogy csatlakozott az Oroszországgal szembeni nemzetközi szankciókhoz, véleménye szerint ez megmutatta, hogy Koszovó Európához tartozik. 

A hivatalos adatok szerint Németországban mintegy félmillió koszovói állampolgár él. Az Európai Unió és Koszovó közötti stabilizációs és társulási megállapodást 2015 októberében írták alá. Brüsszel Koszovó európai integrációjának folytatását a Szerbiához fűződő viszony rendezéséhez kötötte, a vízumkényszer eltörlését pedig egy, Montenegróval fennálló határvita rendezésétől tette függővé.

A koszovói parlament 2018 márciusában meg is szavazta a Montenegróval megkötött határegyezmény ratifikálását, ám a vízummentesség ügyében azóta sem történt előrelépés. Koszovó 2008-ban egyoldalúak kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád ezt nem ismeri el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

(Kiemelt kép: Koszovói elnöki hivatal / Anadolu Agency via AFP)