Koronavírus-járvány: Erzsébet királynő egy magyar orvost is kitüntetett

A Walesben élő magyar orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

2021. január 2., 12:20

Szerző:

     

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen - vette észre az Infostart. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a hosszú, a lapokban négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepel: Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett- írták.                

Az elmúlt hetekben javaslatok hangzottak el arról, hogy változtassák meg ennek a rendnek az elnevezését, hiszen Nagy-Britanniának már nincs gyarmatbirodalma. De egy hagyományt Angliában nehéz megváltoztatni. A tagok a nevük után írhatják az MBE betűket, jelezve, hogy kitüntették őket.                       

Szakmány professzor Érden éretségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az aneszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés végett Angliába ment, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az aneszteziológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátsának walesi koordinátora lett. Hatékony munkáját ismerte el a királynő, amikor érdemeiért a Birodalmi Rend tagjává tette.