Az oltásrekorder Portugáliában is súlyos szigorítások jönnek

Hiába az EU egyik legátoltottabb országa Portugália, újabb szigorításokra van szükség a járványhelyzet miatt.

2021. november 25., 20:35

Szerző:

Hiába a hihetetlenül magas átoltottság, a portugál kormány bejelentése szerint ismét szigorítani kell a korlátozásokon az országban. Ennek értelmében ismét bevezetik a kötelező oltási igazolást a vendéglátóhelyeken, az éttermekben és az edzőtermekben, valamint beltéren ismét kötelező lesz a maszkviselés – írja a Reuters.

Portugáliában a friss adatok szerint a lakosság mintegy 86 százaléka kapta meg mind a két oltását, amellyel Európa élmezőnyébe tartoznak. Antonio Costa miniszterelnök szerint azonban mivel Portugália nem egy sziget, és az EU-ban jelentősen megnőtt az újonnan regisztrált fertőzések száma, nekik is szigorítani kell. 

„Nem számít, mennyire volt sikeres az oltás, tisztában kell lennünk azzal, hogy egy nagyobb kockázattal járó szakaszba lépünk” 

– mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján. Egyben arra is kitért, hogy a beutazóknak minden esetben negatív koronavírus-tesztet kell majd produkálniuk.

Szerdán közel 4 ezer új fertőzöttet regisztráltak tízmilliós országban, erre reagálva a portugál kormány úgy döntött, ha az ünnepeket nem is törlik el a korlátozásokkal, az újév után mindenkinek otthon kell maradni. Január első hetében ezért kötelező lesz a távmunka a vírus terjedésének megfékezése érdekében.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jorge Mantilla / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.