Megöltek egy rendőrt a kormányellenes tüntetésen agyonlőtt fiú rokonai

Iránban megölt egy rendőrt vasárnap a korábbi kormányellenes tüntetések egyik halálos áldozatának rokona – jelentette egy iráni hírügynökség.

2023. június 12., 09:50

Szerző:

A tettes ezzel azt torolta meg, hogy hozzátartozóját, egy fiatal fiút a családja szerint a biztonsági erők lőttek agyon tavaly a kormányellenes tüntetések során.

A támadó szándékosan elgázolta autójával a rendőrt, ezután végeztek vele – közölte egy rendőrségi tisztviselő, akit a Tasnim hírügynökség idézett. Az incidens az ország délnyugati részén fekvő Izeh városában történt azon a megemlékezésen, melyet a fiatal fiú, Kian Pirfalak emlékére rendeztek.

Kian Pirfalakot hat másik emberrel együtt novemberben ölték meg azokon a tüntetésekben, amelyek a szeptember 16-án őrizetbe vett 22 éves Mahsza Amini halála miatt robbantak ki.

 Aminit tavaly szeptemberben a kendőviselési szabályok állítólagos megsértése címén tartóztatták le, és az őrizetben meghalt, miután - szemtanúk szerint – súlyosan bántalmazták. A halála nyomán kirobbant tüntetéshullám a legnagyobb az Iszlám Köztársaság 1979-es kikiáltása óta. A tiltakozások során több száz embert öltek meg, ezreket vettek őrizetbe, december óta pedig hét tüntetőt végeztek ki a hatóságok.

„Az ellenzék a közrend megzavarására szólította fel a Kian Pirfalak emlékére összegyűlteket, egy rendőrt megöltek” – idézte a Tasnim Hodzsat Szefidpuszt ezredest, helyi rendőri vezetőt. A támadó, aki belehajtott a rendőrbe, feltehetően Kian Pirfalak édesanyjának unokatestvére volt.

Novemberben az állami média „terroristák” számlájára írta a hét tüntető halálát, de a fiú édesanyja a biztonsági erőket hibáztatta.

(Kiemelt kép: az iráni tüntetők emlékművével és felvonulásával tisztelegnek a Mahsa Amini halála óta az iszlám rezsim által megölt gyermekek és fiatal felnőttek előtt. Az esemény része az iráni tüntetőket támogató globális akciónapnak, amelyet a világ több száz városában tartanak. Amini 2022. szeptember 16-i halála óta naponta tartanak tüntetéseket Iránban, az iszlám rezsim kemény fellépése ellenére. Fotó: Allison Bailey/NurPhoto)