Korlátozások lesznek a Németországba tartó vonatjáratokon vasárnaptól keddig

A német vasutassztrájk miatt vasárnap éjszakától keddig korlátozások lesznek a Németország és Magyarország között közlekedő vonatjáratokon, a korábban megváltott jegyek ingyenesen visszaválthatók.

2023. május 12., 17:00

Szerző:

A német vasúttársaság (Deutsche Bahn) tájékoztatása szerint Németországban vasárnap este tíz órától kedd éjfélig munkabeszüntetés lesz. A sztrájk érinti a nemzetközi járatokat is. A Németország felé, valamint felől közlekedő Railjet xpress vonatok csak Salzburgig, illetve Salzburgtól közlekednek. A Hungária EuroCityk (EC 252, 253) csak Budapest és a prágai főpályaudvar (Praha hl. n.) között közlekednek.

A Budapestről vasárnap és hétfő este Berlinbe induló Metropol EuroNight (EN 476) csak a lengyel határállomásig, Rzepinig közlekedik. A németországi szakaszon, Rzepin és Berlin között pótlóbusszal lehet utazni. A Berlinből hétfő és kedd este Budapestre induló Metropol EuroNight (EN477) csak a lengyel határállomástól, Rzepintől közlekedik. A vonat a németországi szakaszon nem közlekedik.

A Budapestről szombat, vasárnap és hétfőn induló Kálmán Imre EuroNight (EN 462/236) stuttgarti vonatrésze nem közlekedik. A zürichi vonatrész Ausztrián belül terelve, Zell am See állomáson át közlekedik, ezért várhatóan 90 perces késéssel érkezik Zürichbe. A vasárnap, hétfőn és kedden Stuttgartból Budapestre induló Kálmán Imre EuroNight (EN 237/463) stuttgarti vonatrésze nem közlekedik. A vasárnap és kedden Zürichből Budapestre induló Kálmán Imre EuroNight (EN 467/463) Ausztrián belül terelve, Zell am See állomáson át közlekedik, ezért várhatóan 120 perces késéssel érkezik Budapestre – közölték.


A sztrájk ideje alatt a német vasúti hálózaton távolsági és regionális forgalomban is jelentős fennakadásokra, hosszabb eljutási időkre lehet számítani. A korábban, csütörtökig megváltott, vasárnapra, hétfőre vagy keddre, Németországba vagy Németországból visszaútra szóló menetjegyek díjmentesen visszaválhatók. Új jegy vásárlása esetén a vasútvállalat csak a még elérhető ajánlatokat tudja biztosítani. Amennyiben csak drágább jegy választható, akkor a két jegy ára közötti különbözetre az utas méltányossági kérelmet nyújthat be az ügyfélszolgálathoz.

A menetjegy visszaváltását vagy más időpontra érvényesítését a nemzetközi jegypénztárakban, az elektronikusan vásárolt jegyek esetében az informacio@mav-start.hu e-mailcímen intézhetik az utasok. Az aktuális helyzetről az utasok információt kaphatnak a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálatánál, a +36 (1) 349-4949-es telefonszámon.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Christoph Schmidt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)