Kórházból mondja el az Úrangyala-imádságot Ferenc pápa

A Szentatya amúgy jól érzi magát a vastagbélműtét után.

2021. július 9., 19:08

Szerző:

A katolikus egyházfőt műtét utáni gyógyulása a várakozásoknak megfelelően alakul, de a vasárnap tartandó Úrangyala-imádságára még nem tud visszatérni a Vatikánba. Ferenc pápa a vastagbélműtét után jól van, már egyedül jár, sétál, és eszik – írta az MTI. 

A pápa a kórházi tartózkodása hatodik napján a Vatikán közölte, hogy az egyházfő az utóbbi huszonnégy órát nyugodtan töltötte. A műtétet követő klinikai időszak normálisan zajlik, folytatódik a tervezett kezelés. Mint kiderült, a Szentatya rendszeresen és önállóan táplálkozik, sétál a kórház folyosóján, dolgozott és olvasott is már. A pápai kórteremhez tartozó kis kápolnában misét mutatott be a neki segítő egészségügyi személyzetnek.

Korábban Szent II. János Pál pápa volt, aki a „harmadik Vatikánnak” nevezett római kórházból mondta el beszédeit, amikor a Gemelliben kezelték. Először 1981. május 17-én, néhány nappal az ellene elkövetett merénylet után, amikor Szent II. János Pál a kórházi ágyából, felvételről küldte el vasárnapi üzenetét. 1981 júniusában a Gemelli tizedik emeleti ablakából mondta el beszédét, és így tett további kórházi tartózkodásai során is. Legutoljára a súlyos beteg Szent II. János Pál 2005. február 27-én és március 6-án köszöntötte a hívőket a Gemelli ablakából, akkor már beszéd megtartása nélkül.

A 84 éves Ferenc pápán vasárnap este tervezett műtétet hajtottak végre vastagbélszűkület miatt. A betegség idős embereknél nem ritka, fájdalmat, felfúvódást, gyulladást és elégtelen bélmozgást okozhat.

(Kiemelt kép: Ferenc pápa résztvevőket áld meg a heti pápai audencián a Vatikánban, 2021. június 23-án. Fotó: Alberto Pizzoli / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.