Észak-Korea rakétakilövéssel izmozott a közös dél-koreai és amerikai hadgyakorlatra

Több ezer dél-koreai és amerikai katona vett részt csütörtökön közös éleslövészeti gyakorlaton, erődemonstrációt tartva, miután Észak-Korea májusban sikertelen kísérletet tett egy kémműhold fellövésére.

2023. június 15., 18:28

Szerző:

Dél-Korea az Egyesült Államokkal közösen tartott éleslövészeti gyakorlatát a valaha tartott legnagyobb ilyen akciónak jellemezte – írta meg a Reuters. Egy másik cikkében arról is tudósított, hogy válaszul a közös gyakorlatra, Észak-Korea újabb rakétákat lőtt ki.

A gyakorlatok célja az volt, hogy teszteljék a közös műveletekre való képességet egy észak-koreai provokációval járó forgatókönyv szerint. A portfolio.hu a Reuters cikkére hivatkozva megjegyezi, hogy az Egyesült Államok jelenleg közel 30 ezer katonát állomásoztat Dél-Koreában.

A gyakorlattal összefüggésben Phenjan két rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki a dél-koreai hadsereg közlése szerint. Erre kevesebb mint egy órával azután került sor, hogy Észak-Korea válaszlépést lengetett be a közös hadgyakorlatok miatt.

„A rakétaindítás a Biztonsági Tanács határozatainak megsértése és a nemzetközi közösség egésze elleni provokációk tetézése” – nyilatkozta újságíróknak a japán miniszterelnök, Kisida Fumio, miután a harci eszközök Japán kizárólagos gazdasági övezetén belül landolt a tengeren, nem messze a Hegura-szigettől.

(Kiemelt kép: dél-koreai Apache AH-64 helikopter fáklyákat lőtt a dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlaton a Seungjin Fire Training Field-en Pocheonban 2023. június 15-én. Fotó: JUNG YEON-JE / POOL / AFP)