Konyhaművészet gyerekeknek

A huszonnégy évvel ezelőtt alapított, tekintélyes olasz gasztronómiai szaklap, a Gambero Rosso / Vörös rák/ egy gyerekeknek szánt melléklettel, a Gamberettoval / Rákocska/ gazdagodott.

2010. október 1., 07:44

Mindkét kiadvány a konyhaművészet és az egészséges táplálkozás rejtelmeibe avatja be az olvasókat, de míg a Gambero Rosso a felnőtteket célozza meg, a Gamberetto kifejezetten a 6-12 éves korosztálynak szól.

A főszerkesztő Carlo Ottaviano elárulta, hogy egy felmérés kapcsán fedezték fel: a Gambero Rosso olvasóinak nagy része 35-54 éves emberekből tevődik ki, akiknek a gyerekei “figyelmes fogyasztók és nagy ínyencek.”

A melléklet nekik akar segítséget adni egyrészt az ételek kiválasztásában, másrészt az egyszerűbbek elkészítésében. Mindezt játékos formában, grafikákkal, játékokkal, képregényekkel, és természetesen receptekkel. Itt joggal vetődik fel a kérdés, nem veszélyes-e a tűzhely közelébe engedni a gyerekeket. Azok a neves séfek, akiknek gyermekei korán apjuk mellett sürgölődnek, azt állítják, hogy 11 éves korig nem szabad a gyerekeknek késhez, gázhoz nyúlni, de „12 évtől a gyerekek óvatosabbak, figyelmesebbek, mint a szülők.”

A Gamberettonak van egy olyan rovata is, amely felsorolja azokat az éttermeket, ahol gyerekeknek szánt menük kaphatók.

A gyerekek “ barkácsolási” kedvére felfigyeltek a kiadók is. Megjelent “ Az én apám séf” című szakácskönyv, amelyet olyan séfek, írtak, akik gyerekeiket is bevonják a munkájukba. Maguk a gyerekek is írtak bele recepteket a saját készítményeikből. Egy másik könyvet “ A papa igazi séf”-et szakácsok gyermekei írták, a bevételt pedig elküldték a kongói árváknak.

Az egyik uzsonna-recept:paradicsomos bruschetta.
Vágjunk kétfelé egy érett paradicsomot, szedjük ki a magokat és a megmaradt résszel dörzsöljünk be erőteljesen egy szelet pirított kenyeret. Csorgassunk rá egy kis olivaolajat és sózzuk meg, szórjuk meg oreganóval. Főzni sem kell, egészséges és a gyerek akkor is elkészítheti, ha iskola után egyedül van otthon.