Könnygázzal oszlatják a katonai puccs áldozataiért tüntetőket

A félkatonai vezetés tagadja, hogy éles lőszerrel lőtték volna a tüntetőket.

2022. február 7., 15:58

Szerző:

Ezrek tüntettek a szudáni fővárosban, Kartúmban hétfőn, igazságot követelve a katonai hatalomátvételt követő elnyomás áldozatainak – számolt be az AFP francia hírügynökség tudósítója.

A biztonsági erők könnygázzal oszlatták a tömeget az elnöki palota környékén.

A tüntetők követelték, hogy a katonák térjenek vissza a kaszárnyákba, továbbá hogy oszlassák fel a gyorsreagálású erőket. A félkatonai szervezetet jogsértésekkel vádolják.

A tiltakozók egyúttal igazságot követeltek a katonai puccsot követő elnyomás 79 áldozatának, akik különféle megmozdulások során vesztették életüket.

A szudáni hatóságok következetesen tagadják, hogy éles lőszerrel lőtték volna a tüntetőket. Emlékeztettek: a biztonsági szolgálatok több tucat tagja megsebesült, egy rendőrtábornok pedig meghalt az összecsapásokban.

A fővárostól 200 kilométerre délkeletre található Madaniban több mint háromezren tüntettek, és megmozdulásokra került sor a szintén délkeleti Kadarifban, valamint az északkeleti kikötővárosban, Port Szudánban is.

A 45 millió lakosú északkelet-afrikai országban rendszeresek a tiltakozások a hadsereg október 25-i államcsínye óta, amely véget vetett a demokratikus átmenetnek. A nyugati nagyhatalmak bírálták a katonai hatalomátvételt, és felfüggesztették a Szudánnak nyújtott segítséget.

(Kiemelt kép: katonai puccsot ellenző tüntetők a szudáni fővárosban, Kartúmban 2022. február hetedikén. Fotó:  AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.