Könnygázzal oszlatják a katonai puccs áldozataiért tüntetőket

A félkatonai vezetés tagadja, hogy éles lőszerrel lőtték volna a tüntetőket.

2022. február 7., 15:58

Szerző:

Ezrek tüntettek a szudáni fővárosban, Kartúmban hétfőn, igazságot követelve a katonai hatalomátvételt követő elnyomás áldozatainak – számolt be az AFP francia hírügynökség tudósítója.

A biztonsági erők könnygázzal oszlatták a tömeget az elnöki palota környékén.

A tüntetők követelték, hogy a katonák térjenek vissza a kaszárnyákba, továbbá hogy oszlassák fel a gyorsreagálású erőket. A félkatonai szervezetet jogsértésekkel vádolják.

A tiltakozók egyúttal igazságot követeltek a katonai puccsot követő elnyomás 79 áldozatának, akik különféle megmozdulások során vesztették életüket.

A szudáni hatóságok következetesen tagadják, hogy éles lőszerrel lőtték volna a tüntetőket. Emlékeztettek: a biztonsági szolgálatok több tucat tagja megsebesült, egy rendőrtábornok pedig meghalt az összecsapásokban.

A fővárostól 200 kilométerre délkeletre található Madaniban több mint háromezren tüntettek, és megmozdulásokra került sor a szintén délkeleti Kadarifban, valamint az északkeleti kikötővárosban, Port Szudánban is.

A 45 millió lakosú északkelet-afrikai országban rendszeresek a tiltakozások a hadsereg október 25-i államcsínye óta, amely véget vetett a demokratikus átmenetnek. A nyugati nagyhatalmak bírálták a katonai hatalomátvételt, és felfüggesztették a Szudánnak nyújtott segítséget.

(Kiemelt kép: katonai puccsot ellenző tüntetők a szudáni fővárosban, Kartúmban 2022. február hetedikén. Fotó:  AFP)

08:29

A demokráciák erősödtek az első, 15 hónapja tartott demokrácia csúcstalálkozó óta az akkor tett vállalásoknak is köszönhetően – jelentette ki az Egyesült Államok elnöke a Csúcstalálkozó a demokráciáért elnevezésű nemzetközi virtuális konferencia nyitónapján szerdán.

2023. március 29., 19:40

A francia kormány szerdai ülésén úgy döntött: megtiltja a 14 éven aluliak számára az elektromos roller használatát, és szigorítja a szabálysértési büntetéseket a városi közlekedésben gyakran kaotikus helyzeteket teremtő és szenvedélyes vitákat kiváltó közlekedési eszköz használatának jobb szabályozása reményében.