Konfliktus a Templomhegyen – A jordániai király fogadta Netanjahut

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök előre be nem jelentett látogatást tett kedden Ammánban, ahol II. Abdalláh jordániai király fogadta a Templomhegyen kialakult újbóli feszültség után, amely miatt januárban már két alkalommal is bekérették a zsidó állam nagykövetét.

2023. január 24., 20:15

Szerző:

A királyi udvar közleménye alapján jordániai uralkodó ismételten hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani a status quót, ami a muszlimok számára szent helynek számító jeruzsálemi Mecsetek terét (arab nevén al-Haram as-Saríf) illeti. Jordánia az iszlám vallás harmadik legszentebb helyének, az Al-Aksza mecsetnek otthont adó Templomhegy őrzőjének tekinti magát. Ezt a státuszt Izrael nem fogadja el, de az országok 1994-es békeszerződésében elismerték a királyság „különleges szerepét” ezen a helyen. 

II. Abdalláh egyben a nyugalom megőrzését sürgette, valamint azt, hogy Izrael „hagyjon fel az olyan erőszakos cselekményekkel”, amelyek alááshatják a béke kilátásait. Kijelentésével a jordániai uralkodó arra utalt, hogy a Netanjahu vezette új izraeli kormány a ciszjordániai zsidó telepek kiterjesztésére tett ígéretet. Hangsúlyozta: Jordánia „sziklaszilárdan” támogatja a kétállami megoldást az izraeli-palesztin konfliktus rendezésében. 

Netanjahu hivatala közleményben tudatta, hogy a két vezető regionális kérdéseket és a kétoldalú együttműködést is megvitatta. A felek méltatták az országaik közti hosszan tartó baráti és partneri kapcsolatokat. 

A múlt héten a jordániai külügyminisztériumba bekérették Izrael ammáni nagykövetét tiltakozásul, hogy az izraeli rendőrség nem engedte Jordánia követét belépni az Al-Aksza mecsetbe. Korábban pedig a királyság Itamár Bengvír izraeli nemzetbiztonsági miniszter templomhegyi látogatása miatt tiltakozott.

(Kiemelt képünk illusztráció. Jeruzsálem óvárosának látképe, 2023. január 3-án. Menahem KAHANA / AFP)

17:44

A finn, a norvég, a dán és az izlandi szakszervezetek is távoznak a Nemzetközi Újságíró Szövetségből. Szerintük a szervezet antidemokratikusan működik, pénzügyeit etikátlanul kezeli, és kifogásolták, hogy a szövetség nem zárta ki az Orosz Újságíró Szövetség azon alkalmazottait, akik az oroszok által megszállt ukrajnai területeken kezdtek el dolgozni.

2023. január 31., 15:30

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke hétfőn egy újságíró kérdésére válaszolva azt mondta, hogy nem küld F-16-os vadászgépeket Ukrajnába. Nagy-Britannia és Németország vezetője is kizárta, hogy repülőket küldene a háború sújtotta országba. Franciaország és Lengyelország ugyanakkor nem zárkóznak el a lehetőségtől, de semmiképpen sem kerülnék meg a NATO-t a kérdésben.