Felütötte a fejét a kolera Dél-Afrikában

Eddig 43 áldozata van a Dél-Afrikában kitört kolerajárványnak.

2023. június 26., 18:57

Szerző:

Negyvenháromra emelkedett a februárban kitört kolerajárvány halálos áldozatainak száma a Dél-afrikai Köztársaságban - közölte a pretoriai egészségügyi minisztérium hétfőn.

Az elhunytakon kívül 1045 koleragyanús esetet tartanak nyilván.

A halálozási arányt a tárca 3,5 százalékban állapította meg.

A legsúlyosabb a járvány a fővárosi Gauteng tartományban, ahonnan a megbetegedések 89 százalékát jelentették.

A minisztérium hangsúlyozta: minden szükséges lépést megtesznek a járvány további terjedésének megfékezésére.
A Dél-afrikai Köztársaság mellett kolerás megbetegedéseket jelentettek a térség más országaiból is. Jelenleg tizennégy nyugat- és dél-afrikai országban tombol a kolera. A legsúlyosabb a helyzet Malawiban, ahol mintegy 60 ezer fertőzöttet regisztráltak, illetve Mozambikban, ahol 26 ezer fertőzöttről tudnak hivatalosan.

A kolera szennyezett vízzel terjedő bakteriális fertőzés, amelynek tünetei között szerepel a hányás, a kiszáradás és a kimerültség. A betegség halálos kimenetelű lehet, ha nem kezelik időben.

(Kiemelt kép: tábori sátrakból kialakított kórház Johannesburg mellett a dél-afrikai kolerás megbetegedések kezelésére. Fotó: Shiraaz Mohamed / AFP)

07:41

Maros megyét Kolozsvár alá sorolnák be, míg a magyar többségű Kovászna és Hargita Brassóval kerülne egy közigazgatási egységbe, amennyiben életbe lépne a tervezett román gondolatkísérlet.

07:23

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy „Allah Akbar”. Rendőrök elektromos sokkolóval ártalmatlanították és a helyszínen őrizetbe vették – közölte Gérald Darmanin belügyminiszter.

2023. december 2., 17:56

Az Egyesült Államok „semmilyen körülmények között nem fogja engedni, hogy palesztinokat kényszerrel telepítsenek ki a Gázai övezetből vagy Ciszjordániából, illetve ostrom alá vegyék a Gázai övezetet vagy megváltoztassák a határait” – jelentette ki az amerikai alelnök szombaton Dubajban a Fehér Ház közleménye szerint.