Kitört a kolerjárvány és nagyon gyorsan terjed

Riasztó mértékben terjed a kolera Szíriában – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO)

2022. október 7., 18:41

Szerző:

„A helyzet riasztóan alakul az érintett kormányzóságokban, a kolera újabb és újabb térségekre terjed át” – írta a WHO péntek esti közleményében. A szíriai egészségügyi tárca szerint a 14 szíriai tartományból 11-ben szeptember vége óta 594 kolerás megbetegedést és 39 halálesetet jelentettek. A halálozások többségét az északi Aleppó tartományban regisztrálták. 

A kolera főként szennyezett vízzel, illetve étellel terjedő, súlyos hasmenést és kiszáradást okozó betegség. Szíriában a több mint 10 éven át tartó háborús pusztítás következtében sok helyen megrongálódott az ivóvízhálózat, emiatt a lakosság jelentős része veszélyes vízforrások használatára kényszerül. Az ENSZ szerint Szíriában a víztisztítóüzemek csaknem kétharmada, a szivattyúállomások fele, és a víztornyok egyharmada szenvedett károkat. 

A közel-keleti országban, ahol legutóbb 2009-ben tört ki kolerajárvány, feltételezések szerint az Eufrátesz folyóba került szennyvíz okozta a betegség ismételt felbukkanását. Az aszály miatti alacsony vízszint, a hőhullám és a Törökország által épített gátak csak súlyosbították a szennyezés okozta problémát. A világszervezet adatai szerint a 18 milliós lélekszámú Szíria lakossága több mint egynegyedének ivóvízforrása az Eufrátesz folyó. A járvány különösen nagy gondot okoz a menekülttáborokban, ahol amúgy is nehéz tiszta ivóvízhez, illetve tisztálkodási szerekhez jutni. 

Segélyszervezetek szerint a szomszédos Libanonból és Irakból is jelentettek kolerás megbetegedéseket. 

Világszerte éves átlagban 1,3-4 millió közé tehető a kolerás megbetegedések és 21-143 ezer közé a kór halálos áldozatainak száma.

(Menekülttábor 2022. szeptember 28-án Szíriában, ahol több kolerás megbetegedést regisztráltak. A képen látható szükségből használt vízgyűjtőmedence az egyik oka lehet a fertőzés terjdésének. Fotó: Rami Alsayed/NurPhoto/AFP)

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

2024. február 27., 12:22

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.