Hatvanezer koala veszhetett oda a pusztító erdőtűzben

Ennél is kevesebb él már csak a Földön.

2021. szeptember 14., 22:09

Szerző:

Az Ausztrál Koalaalapítvány (AKF) kedden azzal vádolta a szövetségi kormányt, hogy jelentősen túlbecsüli a koalaállományt, az erszényesből valójában már csak mintegy 50 ezer példány élhet vadon.

„Véleményünk szerint a szövetségi kormány mintegy tízszeresen túlbecsüli a koalák valós számát” – mondta Deborah Tabart, az alapítvány vezetője az ABC televíziónak nyilatkozva. Azzal folytatta, hogy az alapítványnál 80 ezernél kevesebbre becsülik a vadon élő koalák számát, amely valószínűleg 50 ezer lehet.

A koalapopulációt az 1990-es évek óta kutató Bill Ellis, a Queenslandi Egyetem munkatársa szerint „másodszor fenyegeti kihalás” a koalákat, amelyek egyszer már – úgy száz éve – majdnem eltűntek a Föld színéről a szőrmekereskedelem miatt. Az egyetem kutatói 2016-ban 330 ezerre becsülték a vadon élő koalák számát, amelyeket azonban közben megtizedelt az ismétlődő erdőtüzek és az élőhelyük zsugorodása. A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a 2019–2020-as „fekete nyár” pusztító erdő- és bozóttüzeiben 60 ezer koala veszhetett oda. Az állatokat jelenleg nemcsak a bozóttüzek veszélyeztetik, hanem általában a szárazság, és természetes élőhelyük zsugorodása.

(Kiemelt képünk illusztráció: Jordan Whitt / Unsplash)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.