Kivonul a Wagner Bahmutból

A Wagner zsoldoscsoport erői megkezdték a kivonulást az ukrajnai Bahmut városából – jelentette be Jevgenyij Prigozsin. 

2023. május 25., 17:44

Szerző:

A Wagner-csoport még ma elkezdi a kivonulást és június 1-jéig be is fejezi a kivonulást Bahmutból és átadja a város ellenőrzését az orosz hadseregnek – jelentette be Prigozsin, hozzátve, hogy ha az orosz reguláris erők képtelenek lesznek kezelni a helyzetet, akkor készek visszatérni.

Kijev szerint azonban a város egyes részeit továbbra is az ukrán csapatok ellenőrzik. 

A felvételen – melyet a BBC szerint egy bahmuti gyógyszertár környékén vettek fel – Prigozsin azt mondja a Wagner zsoldosainak, hogy hagyjanak hátra lőszert az orosz csapatoknak, továbbá arról beszél, hogy néhányan még maradnak segíteni a reguláris csapatoknak. 

(Kiemelt képünk: A Concord – a Wagner orosz zsoldoscsoport vezetőjéhez, Jevgenyij Prigozsinhoz köthető cég – sajtószolgálatának Telegram-fiókján 2023. május 5-én közzétett felvételen látható, amint Jevgenyij Prigozsin az orosz hadsereg legfelsőbb vezetőihez fordul, miközben egy meg nem nevezett helyszínen az általa elesett Wagner-harcosokként bemutatott holttestek előtt áll.)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.