Kiszivárgott: Vérengzésre készül Zelenszkij, teljesen átalakítja az ukrán kormányt

Nem csak nagyköveteket, minisztereket is meneszt Volodimir Zelenszkij. 

2022. július 10., 22:08

Szerző:

Teljesen átformálja kormányát Volodomir Zelenszkij ukrán elnök egy kiszivárgott tervezet szerint. Ennek egyik előjele volt a szombati rendeletsorozat, amelyben számos nagykövetét – köztük a budapestit is – teljesen váratlanul felmentette és hazarendelte – írja a vg.hu.

Zelenszkij a Bloomberg értesülései szerint több minisztériumot is összevonhat, van olyan tárca, ahol pedig a felére vágja majd a létszámot. Mindezt annak érdekében, hogy visszavágja a felesleges költségeket és bürokráciát, valamint jócskán csökkentse a kormányában tapasztalható korrupciót.

A hírportál szerint az átalakítás összhangban állhat azzal, hogy múlt héten Ukrajna több százmilliárd dolláros újjáépítési tervet fogadtatott el a világ vezetőivel. Ennek egyik feltétele lehet az államapparátus lenyesése. 

A minisztériumok száma húszról 12-re csökken majd, de még ennél is kisebb lehet a kormány létszáma. A fő hangsúly a külügyminisztériumra helyeződik majd, amelynek elsődleges feladata az Európai Unióhoz való csatlakozás mielőbbi lebonyolítása. Azt nem tudni, hogy a mostani külügyér, Dmitro Kuleba megőrizheti-e pozícióját. 

Ukrajnának egyébként van mit javítania a renoméján, a nemzetközi adatok szerint a világ listázott 180 országából a 122. legkorruptabb kormányról van szó. Igaz, kicsit jobban állnak, mint a 136. Oroszország.

(Kiemelt képünk: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatón beszél Kijevben 2022. március 3-án. fotó: Szergej Szupinszkij / AFP)