Hoppá: mostantól vízummentesen utazhatunk Kínába

Kína a tervek szerint további európai országok, köztük Magyarország állampolgárainak is vízummentes beutazást biztosít március 14-től, „kísérleti jelleggel” – közölte Vang Ji kínai külügyminiszter csütörtökön a 14. Országos Népi Gyűlés részeként tartott sajtótájékoztatóján.

2024. március 7., 07:12

Szerző:

Kína lépése hat európai országot érint: Svájc, Írország, Magyarország, Ausztria, Belgium és Luxemburg állampolgárainak biztosítanák március közepétől. A külügyi tárca vezetője arról is beszélt, reméli, hogy több ország is vízumkönnyítéseket vezet be a kínai állampolgárok számára.

A külügyi tárca vezetője arról is beszélt, reméli, hogy több ország is vízumkönnyítéseket vezet be a kínai állampolgárok számára.

„Reméljük, hogy az országok velünk együttműködve gyorsforgalmi hálózatokat építenek ki a határokon átívelő utazásokhoz, valamint ösztönözzük a nemzetközi személyszállító járatok gyors újraindítását, ezáltal a kínai állampolgárok számára kényelmesebbé válik a külföldi utazás, és a külföldi barátok is otthon érezhetik magukat Kínában” – tette hozzá.

A kérdéshez kapcsolódva, Vang továbbá reményét fejezte ki, hogy a Kína és az EU kapcsolatai zökkenőmentesen, "minden átkelőnél zöld lámpával haladnak majd előre”.

„Az, hogy az Európai Unió egyszerre partnerként, versenytársként és rendszerszintű riválisként bélyegzi meg Kínát, nem felel meg a valóságnak és nem is fenntartható" - mondta, hozzátéve, hogy ez csak zavart okoz és akadályokat gördít a kétoldalú kapcsolatok útjába.

„Olyan ez, mintha egy útkereszteződéshez hajtanánk, és egyszerre lennének bekapcsolva a piros, a sárga és a zöld lámpák. Hogyan lehet továbbhajtani?” – fogalmazott.

Vang szerint „Kína és az Európai Unió között nincsenek alapvető érdekellentétek vagy geopolitikai stratégiai ellentmondások, és a két fél közös érdekei messze felülmúlják a különbségeket” – hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy egy erős Európai Unió Kína hosszú távú érdeke; egy erős Kína pedig az Európai Unió alapvető érdeke is.

Eltörölné a magyarok vízummentességét az Egyesült Államok

Ahogyan arról beszámoltunk, 2016-ban elfogadott Magnyickij-törvény alapján az Egyesült Államok vízumtilalmat rendelhet el, pénzügyi eszközöket fagyaszthat be és más büntetőintézkedéseket hozhat törvénysértéseket elkövető külföldi állami tisztviselők ellen, akár olyan kormánytagok ellen is, ha bebizonyosodik, hogy jelentős korrupciót követtek el. Ezt a törvényt alkalmazná Ben Cardin szenátor arra, hogy korrupt magyar politikusokat szankcionáljon beutazási tilalommal és a vízummentesség eltörlésével.

Magyarország elleni jelentős utazási korlátozások, a vízummentesség eltörlése és a Magnyickij-törvény egyes, magyar politikusokkal szembeni alkalmazása is terítéken van az Egyesült Államokban, miután David Pressman nagykövet visszautazott Washingtonba, hogy Antony Blinken külügyminiszterrel és a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának vezetőivel konzultáljon az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatokról.

A Magnyickij-törvény értelmében korrupció és emberi jogok megsértésében bűnös külföldi döntéshozókkal szemben vezethetnek be beutazási tilalmat az USA-ba – számol be róla a 444. Az esetleges korlátozásokról Ben Cardin, a Szenátus külügyi bizottságának elnöke adott ki közleményt a Pressmannal való megbeszélés után.

„Súlyos aggodalmaim vannak a jelenlegi magyar kormány iránya miatt, melynek tagjai rendszeresen olyan módon támadják Biden elnököt és Pressman nagykövetet, aminek elképzelhetetlennek kellene lennie egy amerikai szövetségestől. A Biden-adminisztrációnak meg kell vizsgálnia, hogy Magyarország valóban olyan megbízható partner-e, hogy megérdemli a vízummentességi programban való részvételt – és a korrupció mértékét tekintve, hogy helyénvaló-e szankciókat kezdeményezni a globális Magnyickij-törvény alapján” – áll Cardin közleményében.

A 444 emlékeztet: a befolyásos demokrata párti szenátor néhány napja, miután Magyarország utoljára maradt a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásával, arról beszélt, hogy „Orbán Viktor a NATO legmegbízhatatlanabb tagja”. Cardin mostani közleményében szintén kitér a NATO-bővítés, valamint Ukrajna európai uniós támogatásának akadályozására, noha utóbbitól csütörtökön végül az erőteljes nemzetközi nyomás után elállt a magyar kormány.

(Kiemelt kép: a Kínai Kommunista Párt 2021. július 1-én ünnepelte százéves fennállását. A fotó egy kulturális előadásán készült a pekingi Bird's Nest nemzeti stadionban, ahová Hszi Csin-ping kínai elnök is ellátogatott. Fotó: Noel Celis / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.