Több mint 140 millió eurót ad az Európai Bizottság a határőrizet javítására

Tekintettel az egyre növekvő migrációs kihívásokra, az Európai Bizottság több mint 250 millió euró pénzügyi támogatást különített el a bevándorlással összefüggő tennivalók támogatására az európai uniós tagállamok számára két pályázati felhívás keretében – tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken. Az EU-s keret a kísérő nélküli kiskorúak támogatását, és a határ- illetve vízumkezelés támogatását célozza. 

2023. november 10., 19:32

Szerző:

A határ- és vízumkezelési eszközhöz kötődő felhívás keretében az Európai Bizottság összesen 141 millió eurót biztosít a határállomások és a parancsnoki központok közötti adatcsere és -feldolgozás javítását szolgáló informatikai eszközökre Magyarország, Bulgária, Horvátország, Görögország és Litvánia számára, továbbá a határállomásokon elhelyezett elektronikus megfigyelőberendezésekre Bulgária, Lettország és Litvánia számára, valamint mobil felderítő berendezések telepítésére Bulgária, Görögország és Litvánia számára. Ugyanebből a keretből támogatnak más határ- és vízumkezelési intézkedéseket Romániában, Lengyelországban, Észtországban, Bulgáriában, Spanyolországban és Litvániában.

A menekültügyi, migrációs és integrációs alap 118 millió eurós pályázati felhívása elsősorban a kísérő nélküli kiskorúak támogatását szolgálja, további személyzet és a gyámok képzésének finanszírozásával Belgiumban, Cipruson, Szlovákiában és Spanyolországban, a nevelőszülői és közösségi gondozás, továbbá a serdülők „félautonóm életformájának” segítésével Bulgáriában, Cipruson, Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban. Ugyanebből a finanszírozásból jut a határ menti befogadólétesítmények felújítására, bővítésére Olaszországban, Lettországban, Litvániában és Lengyelországban, valamint új központok építésére Cipruson és Olaszországban.

(Kiemelt kép: Magyar határrendőrök járőröznek lovakon 2022. december 15-én a magyar-szerb határon, Kelebia község közelében. KISBENEDEK Attila / AFP)