Kína ballisztikus rakétát lőtt Tajvan területére

A Kínai Népköztársaság ma több ballisztikus rakétát is Tajvan felségvizeire lőtt, illetve várhatóan több hadihajóval is belépnek majd a nap folyamán a sziget által ellenőrzött tengeri területre.

2022. augusztus 4., 13:00

Szerző:

Kínai Népköztársaság többnapos hadgyakorlattal válaszolt arra, hogy Nancy Pelosi amerikai képviselőház-elnök ellátogatott Tajvanba szerdán. A hadgyakorlatok során több ballisztikus rakétát lőttek Tajvan felségvizeire, valamint több hadihajójuk is behatolt a térségbe. Normális esetben ilyenkor háború kitöréséről beszélhetünk, viszont Kína és Tajvan kapcsolata ennél sokkal komplikáltabb.

A Kínai Népköztársaság (a kommunista Kína) és Kínai Köztársaság (Tajvan) nem két szuverén ország, hanem mindketten hivatalosan magukat tekintik annak az országnak / kormánynak, amely Kína teljes területét uralja – írta a Portfolio. Tajvan területe is egy kérdés, ugyanis az nincsen nemzetközi jogban definiálva. Jelenleg az ENSZ 13 országa tartja önállónak Tajvant Kínától. Valamint a kínai polgárháború sincs hivatalosan lezárulva.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: GUANG NIU / POOL / AFP)