Itt a kínai-orosz atompaktum

A nukleáris energiatermelés területén kötött együttműködési megállapodást az orosz Roszatom és a kínai állami atomügynökség szerdán.

2023. március 22., 19:22

Szerző:

A gyorsneutronos reaktorok fejlesztéséről, a nukleáris üzemanyagciklus zárásáról írt alá hosszú távú együttműködési megállapodást Alekszej Lihacsov, az orosz Roszatom vezérigazgatója és Csang Ko-csien, a Kínai Népköztársaság Atomenergia Hatóságának (CAEA) vezetője Hszi Csin-ping kínai elnök oroszországi látogatása során Moszkvában - közölte a Roszatom szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a megállapodás kiterjed a gyorsneutronos reaktorokkal kapcsolatos folyamatban lévő és új projektekre, az urán-plutónium üzemanyag gyártására, a kiégett nukleáris üzemanyag kezelésére.

Az együttműködésre 2024 végéig ütemterv készül, amely megalapozza a következő évtizedek globális szintű közös munkáját, atomenergetikai fejlesztéseit - írták.

A közleményben felidézik, hogy az orosz-kínai atomenergetikai együttműködés az egyik legjelentősebb projektje a Csiangszu tartományban, a Sárga-tenger partján épült Tienvani Atomerőmű harmadik ütemékek kivitelezése, amelyet a Roszatom mérnökvállalata, az ASZE végez.

Ezenkívül Liaoning tartományban épül a Hszütapu Atomerőmű is, amelynek 3. és 4. blokkja az AESZ-2006 projekt alapján VVER-1200-as reaktorokkal épül. Az eddigi együttműködés további része a CFR-600 gyors neutronos blokk üzemanyag-szállítási szerződése, a fűtőelemeket a Roszatom üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL állítja elő - közölte a Roszatom.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök Hszi Csin-ping kínai elnökkel a moszkvai Kremlben 2023. március 21-én. fotó: Szergej KARPUKHIN / SPUTNIK / AFP)