Kína titokban az oroszokat és az ukránokat is ellátta drónokkal

Kína az invázió kezdete óta több, mint 12 millió dollár értékben adott el drónokat és alkatrészeket Oroszországnak – derül ki a The New York Times által hivatkozott harmadik féltől származó hivatalos orosz vámadatokból.

2023. március 21., 19:10

Szerző:

A The Telegraphra hivatkozva az Index azt írja: a szállítmányok a világ legismertebb dróngyártójától, a DJI kínai technológiai vállalattól és kisebb cégektől érkeztek.

A kvadkopterdrónokat, melyek Moszkva számára kulcsfontosságúvá váltak az ukrajnai harcokban, a DJI gyártja. Annak ellenére, hogy a vállalat azt mondta, felfüggeszti a szállítást Oroszországba és Ukrajnába, az értékesítés Moszkva és Kijev irányába is folytatódott. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban megerősítette, hogy Dmitrij Kuleba külügyminiszter előadásában meghallgatta a Kína által tett javaslatot a háború békés rendezésére. Az ukrán elnök azonban semmilyen hivatalos dokumentumot nem kapott az ügyben, inkább informális párbeszéd zajlott le Kijev és Peking között, amiben „valóban azt mondták, hogy van egy ötletük a békére”. Zelenszkij azonban emlékeztetett arra, hogy ragaszkodik a saját béketervéhez.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy DJI Mavic Air quadcopter drón lebegés közben a nap előtt. Görögország, 2021. július 15. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFPv)

07:50

Mozgósítási gyakorlatot rendez a román védelmi minisztérium (MAPN) jövő héten az ország magyar többségű térségében, Hargita és Kovászna megyében, hogy „felmérje a lakosság, a terület és a gazdaság védelmi készültségét”.

07:33

Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte a román Országos Földtani Intézet (INFP).