Lázadó muszlimokra csapott le a kínai állam

A Jünan tartományban található Nagu településen kiéleződött a központi hatóságok és a muszlim huj kisebbség konfliktusa, amelynek középpontjában egy mecset áll.

2023. május 30., 13:59

Szerző:

Rohamrendőrökkel csaptak össze kínai muszlimok a délnyugat-kínai Jünnan tartományban a hétvégén valószínűleg azért, mert mecsetjük egy részét bontásra ítélték – jelentette kedden BBC hírportálja helyszíni videós beszámolók alapján.

A közösségi médiában látható felvételeken a többségében muszlim huj etnikum lakta Nagu település Nacsiajing mecsetje előtt jól látható a tömeg és a pajzsokkal felszerelt több tucat rohamrendőr. A rendőrök később visszavonultak, a mecset bejáratánál pedig tüntetők ültek le, hogy megakadályozzák a behatolást.

Tunghaj megye rendőrsége közleményében elítélte a „törvénytelen bűncselekményeket, amelyek megzavarják a társadalmi rendet” és zéró toleranciát hirdetett ezekkel szemben. Egyúttal arra szólított fel minden érintettet, hogy június 6-a előtt adja fel magát a bűnüldöző szerveknek, hogy esélyt kapjanak az enyhébb büntetésre. Mintegy 30 embert már őrizetbe vettek, a lakosságot pedig arra bíztatták, hogy jelentsék a rendbontókat.

Az esetnek sajtójelentések szerint nagy valószínűséggel ahhoz a 2020-as bírósági ítélet tervezett végrehajtásához van köze, amelyben a mecset egyes felújításait törvénytelennek minősítették, és ezek bontását rendelték el.

A Nacsiajing mecset történetét a 13. századig vezetik vissza, az évszázadok során többször esett át bővítésen, így nem csak új épületekkel bővült, de a 2000-es évek elején négy minaretet és egy kupolás tetőt is kapott. Területe 10 ezer négyzetméter, a muzulmán szertartások mellet itt oktatói tevékenységet is folytatnak. 2019-ben az épületegyüttes egy részét védett kulturális emléknek minősítették.

(Kiemelt kép: a bontásra ítélt mecsetet védik a helyiek a benyomulni igyekvő kínai hatóságoktól Nagu városában, Jünan tartományban 2023. május 28-án. fotó: salaamalykum.com, Twitter)

06:54

Két ember halt meg Rotterdamban a két helyszínen, egy magánházban és az Erasmus Egyetemi Klinikán elkövetett lövöldözésben – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap rendőrségi információkra hivatkozva csütörtökön.

Tegnap 21:16

Egy fegyveres két embert súlyosan megsebesített a rotterdami Erasmus Egyetemi Klinikán, az épületben tűz ütött ki, a gyanúsítottat előállították – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap csütörtökön.

Tegnap 21:07

Kanadának tanulnia kell abból a botrányból, amelyet egy náci veterán ottawai parlamenti megünneplése robbantott ki, és a továbbiakban szolidárisnak kellene lennie a nácizmus elítélésére irányuló orosz kezdeményezésekkel az ENSZ-ben – jelentett ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozta.

2023. szeptember 28., 19:46

Történelmi pillanatként értékeli, Székelyföld önrendelkezése szempontjából pedig „jelzésértékűnek” tartja a francia államfő Korzika autonómiájával kapcsolatos csütörtöki bejelentését Antal Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezető politikusa.