Kína megorrolt a G7-re

Kína szerdán azzal vádolta meg a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport (G7) országait, hogy megosztottságot szítanak, miután a nagy ipari hatalmak elítélték Peking kereskedelmi gyakorlatának átláthatatlanságát.

2022. június 29., 21:42

Szerző:

A G7 vezetői (Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Japán és Kanada) élesen bírálták Kínát a háromnapos németországi csúcstalálkozó végén, még kedden kiadott zárónyilatkozatukban. 

A csoport aggodalmát fejezte ki a kínai emberi jogok helyzete miatt, és elítélte Peking átláthatatlan és piactorzító kereskedelmi gyakorlatait is. 

Kína szerdán elítélte a G7-ek megállapításait. 

„Olyan időszakban, amikor a nemzetközi közösség a világjárvány ellen küzd és megpróbálja újraéleszteni a gazdaságot, a G7-ek nemhogy nem kötelezik el magukat az egység és az együttműködés mellett, hanem ehelyett megosztottságot és ellentéteket igyekeznek szítani, minden felelősségérzet és erkölcsi elv nélkül” – jelentette ki újságíróknak Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő. 

Zárónyilatkozatukban a G7 vezetői azt is kijelentették, hogy elő kívánják mozdítani a piaci lehetőségek bővítését és a gazdasági kényszerrel szembeni ellenállást, valamint csökkenteni kívánják a stratégiai függőséget az ázsiai óriástól. 

A kritika néhány órával a spanyolországi NATO-csúcstalálkozó előtt hangzott el, amely szintén Kínát vette célba azzal, hogy az atlanti szövetség „biztonsági kihívásának” nevezte. 

(Csao Li-csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője sajtótájékoztatót tart Pekingben 2021. március 19-én. MTI/EPA/Roman Pilipej)