Kína még mindig nem fogadta el a BioNTech vakcináját

Ennek okáról csak találgatni tudnak a szakértők.

2021. augusztus 30., 13:20

Szerző:

A Pfizer Inc. és a BioNTech SE által kifejlesztett Covid-19 vakcinát széles körben használják az Egyesült Államokban és Európában, de Kína még mindig nem hagyta jóvá az oltást. Ez Peking terveit illetően kérdéseket vet fel egy olyan oltással kapcsolatban, amire a világ többi részén hatalmas a kereslet.

A Fosun és a BioNTech megállapodott az oltás nyereségének megosztásáról a kínai régióban, ahol a Pfizer nem rendelkezik értékesítési jogokkal. Ennek fényében a BioNTech vállalta, hogy idén legalább 100 millió adag vakcinát szállít a kínai szárazföldre. Amennyiben a szárazföldön engedélyezik a BioNTech oltását, ez lenne az egyetlen külföldi oltás, amely csatlakozna a Kínában helyben gyártott hét oltáshoz, melyek tanulmányok szerint kevésbé hatékonyak, mint az mRNS oltások.

A kínai egészségügyi hatóságok attól tartanak, hogy ha a BioNTech vakcináját jóváhagyják, az emberek hazai oltásokba vetett bizalma csökkenni fog. Ez esetleg megnehezíti az oltási arányra vonatkozó célok elérését – jelentette ki a Wall Street Journal, hivatkozva a Hszi Csin-ping elnök által kitűzött, 80%-os oltási tervre. A jóváhagyás késleltetése több időt hagy a helyi gyógyszergyártóknak ahhoz, hogy a saját mRNS oltásaikon dolgozzanak, írta a lap. Egyébként Kína lakosságának körülbelül 55%-a van teljesen beoltva, ami még mindig messze van attól a több mint 80%-tól, melyet a szakértők létfontosságúnak tartanak egy újabb hullám megfékezésében.

Az elmúlt hónapokban az a hír is felröppent, hogy Peking fontolgatja, hogy a BioNTech oltását Kínában booster-ként használja. Mégis, a boosterek használata körüli globális vita egyre bonyolultabbá vált. Az Egészségügyi Világszervezet indítványozta, hogy a gazdagabb nemzetek egyelőre tartózkodjanak az emlékeztető oltásoktól és inkább biztosítsák a vakcinák igazságos elosztását világszerte. Pénteken Kína közölte, hogy azok, akiknél a Covid-19 megbetegedés kockázata magasabb, hat hónappal a második oltás után kérhetnek emlékeztető oltást, de a témában illetékesek még nem határozták meg, hogy mely oltóanyagokat fogják emlékeztető oltásként használni.

A BioNTech vakcina engedélyezése versenyt teremtene a kínai vakcinákkal szemben, és akár úgy is tekinthetnek rá, hogy csorbul a kínai oltásokba vetett bizalom – mondta Huang Yanzhong, a New Jersey-i Seton Hall Egyetem Globális Egészségügyi Tanulmányok Központjának igazgatója. „Ha Kína a biztonságosság és a hatékonyság alapján ítéli meg a vakcinát, akkor nem lesz okuk arra, hogy ne hagyják jóvá” – mondta.

Vannak olyan spekulációk is, amik szerint Kína vissza akarja tartani a külföldi vakcina jóváhagyását, amíg a kínai oltásokat nem fogadják el az Európai Unióban. „Tehát, ha Kína a BioNTech jóváhagyását a Sinovac és a Sinopharm európai jóváhagyásától teszi függővé, akkor szerintem hosszú menetelésnek nézünk elébe” – mondta Joerg Wuttke, az EU Kínai Kereskedelmi Kamarájának elnöke.

(Kiemelt kép: Bezárt oltóközpont előtt áll egy férfi Hongkongban, ahol ideiglenesen felfüggesztették a német-amerikai fejlesztésű Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcina használatát 2021. március 24-én.Fotó: Jerome Favre / MTI / EPA)