Kína először ítélte el Oroszország Ukrajna elleni agresszióját

Kína megszavazta az invázió elítéléséről szóló egyik dokumentumot az ENSZ–ben.

2023. május 2., 15:59

Szerző:

A kínai delegáció is megszavazta az ENSZ közgyűlésének azt a határozatát, amelyben Oroszországot agresszornak nevezik. Az orosz-ukrán háború kezdete óta először tartózkodás helyett Kína megszavazta az invázió elítéléséről szóló egyik dokumentumot az ENSZ-ben – írja az infostart.

Az elfogadott  A/77/L.65 sorszámú, „Együttműködés az ENSZ és az Európa Tanács között” címet viselő dokumentum ennek megfelelően felszólítja két nemzetközi szervezetet a szorosabb együttműködésre, illetve a béke, a területi integritás és a politikai függetlenség helyreállítására és a nemzetközi jog megsértéséért felelős személyek bíróság elé állítására.

„Az Orosz Föderáció Ukrajna és azt megelőzően Grúzia elleni agresszióját követően Európa előtt álló példátlan kihívások az Egyesült Nemzetek Szervezete és az Európa Tanács közötti megerősített együttműködést igényli” – szerepel a határozatban.

Az ukrán ENSZ-képviselő szerint orosz diplomaták megpróbálták kivetetni a határozatból az agresszió megfogalmazást, de ez nem sikerült. Fehéroroszország az állásfoglalás ellen szavazott, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán tartózkodott, míg Kína mellett az elfogadásra voksolt az összes többi posztszovjet köztársaság, illetve olyan, „barátinak” nevezett országok, mint India, Brazília és Törökország. A szavazás eredménye a az izlandi ENSZ-képviselet által Twitteren közzétett fényképekből derült ki.

 

(Kiemelt képünkön az ENSZ közgyülésén szavaznak a küldöttek. Fotó: Twitter/@IzlandUN)